Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storfavoriten Saade höll för trycket

/
  • Eric Saade gick till den stora finalen i Friends Arena i Stockholm.
  • Molly Pettersson Hammar med låten
  • Daniel Gildenlöw med den känslosamma låten
  • Elize Ryd och Rickard Söderbergs duett
  • Dolly Style gick vidare till andra chansen med låten
  • Även Behrang Miri feat. Victor Crone gick till andra chansen med ”Det rår vi inte för”.
  • Jessica Andersson tog sig till final med
  • Melodifestivalen 2015 leds av programledarna Sanna Nielsen och Robin Paulsson.
  • Jessica Andersson och Eric Saade är klara för final i Melodifestivalen 2015.

Eric Saade och Jessica Andersson - med varsin Melodifestivalvinst i bagaget - fick publiken på fall i första deltävlingen i Göteborg. De båda veteranerna gick rakt till final.
– Jag är så glad att jag inte vet hur jag ska ta in det, säger en tårögd Jessica Andersson.

Annons

Eric Saade har varit förhandsfavorit hela veckan och han levde upp till förväntningarna. 24-åringen från Kattarp var sist upp på scenen i Scandinavium med "Sting" – en fartig poplåt med funkblås och visksång. Saade, som i sina tidigare Melodifestivalnummer sjungit i forsande vatten och krossat glas, inledde bakom ett gigantiskt skynke. Sedan drog han igång en energisk dansshow och avslutade med att springa upp på en plattform som flög ut över publiken.

Men trots att "Sting" blev första bidrag att gå direkt till final var det en jobbig väntan på resultatet:

– Jag var toknervös. Det är kul att vara där men inte hälsosamt, man åldras tre år på några minuter, säger han efter direktsändningen och torkar bort svettdroppar från pannan.

2011 vann han Melodifestivalen med "Popular", som sedan blev trea i Eurovision Song Contest. Nu vill han nå längre.

– Jag tror att "Sting" kan vinna Eurovision, säger han.

Vem som skulle göra Eric Saade sällskap till finalen var mer öppet. Molly Pettersson Hammar, som pekats ut som ett starkt kort, blev näst sist.

– Jag är jättejättebesviken. Chockad. Mållös. Jag sjöng från mitt hjärta, men det räckte inte, säger hon.

Den andra finalplatsen knep i stället Trollhättesångerskan Jessica Andersson med sin kraftfulla ballad "Can't hurt me now". En text som hon tycker passar väl in på hennes liv nu när hon har kommit ut starkare efter att ha vänt ut och in på sin trasiga barndom i både bok och på skiva.

Jessica Anderssons framträdande gick i guldets tecken. Guldbeströdd galaklänning till det guldblonda håret, guldfärgade pelare på scenen och ett glittrigt mikrofonstativ.

Hon tävlar i Melodifestivalen för sjätte gången - 2003 vann hon som en del av duon Fame. Nu har hon chansen igen.

– Jag är extra glad att jag och Eric bröt trenden från i fjol då flera veteraner åkte ut direkt, säger Jessica Andersson, som segervrålade så högt att hon fick ta en halstablett innan hon kunde göra intervjuer.

Hon och Eric Saade har faktiskt varit i samma final tidigare, 2010 då hon tävlade med "I did it for love" och han med "Manboy".

– Ja, det har vi ju, säger de och ger varandra en puss inför fotograferna.

Sändningen i SVT flöt i övrigt på utan större problem. Programledarna Sanna Nielsen och Robin Paulsson var ett samkört par som lotsade tittarna genom de sju bidragen.

De drev en hel del med varandra, om Sannas framgång och Robins vardaglighet - allt med glimten i ögat. Sissela Benns rollfigur, 14-åriga praktikanten Filippa Bark, gjorde egensinniga intervjuer med artisterna.

Ytterligare en chans att ta sig till final fick Dolly Style samt Behrang Miri och hans kompanjon Victor Crone. De får tävla i Andra chansen i Helsingborg den 7 mars.

Veckan därpå, den 14 mars, avgörs den stora finalen i Friends Arena i Stockholm.

Annons