Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveriges mest kända same firar nationaldag - i Norge

/

Melodifestivalaktuella Jon Henrik Fjällgren från Mittådalen valde att fira den samiska nationaldagen - i Norge. Där satt han med i morgonsoffa i riksteve och höll konsert i Oslo.

Annons

Det var programmet "God morgen Norge" i norska TV2 som uppmärksammade den samiska nationaldagen genom att bjuda in Jon Henrik Fjällgren. Programledarna presenterade honom som samernas svar på Justin Bieber.

Fredagen den sjätte februari firas nationaldagen över hela Sapmi och Härjedalens kommun är en av många som hissar den samiska flaggan utanför sina officiella byggnader, bland annat framför Medborgarhuset i Sveg.

– Den här dagen har ju ingen lång tradition, den instiftades 1992 och vi samer söker fortfarande efter sätt att fira den på. Men att det flaggas på många ställen, det är en sak som gör att dagen blir väldigt synliggjord. För mig är det viktigt att vi samer får känna att vi hör ihop, som en minoritet i ett majoritetssamhälle. Även fast vi är utspridda över ett stort område så kan vi känna samhörighet, säger Anna Kråik Åström från Glissjöberg, som jobbar som språkambassadör för sydsamiska på Östersunds kommun.

Då är det kanske inte så konstigt att Jon Henrik firar i Norge?

– Nej. Den samiska nationaldagen firas ju i fyra länder, Sverige, Finland, Ryssland och Norge.

I programmet berättade artisten bland annat om sin bakgrund som adopterad från Colombia och sitt genomslag i Talang. Han fick frågan om han rent av fått för mycket fans?

– Nej, för mycket kan det väl inte bli, svarade Jon Henrik Fjällgren.

I morgonsoffan fanns också den samiska skådespelaren och sångerskan Sarakka Gaup från Norge, som vittnade om Jon Henriks popularitet i hemlandet.

– Han är en väldigt duktig jojkare. Det var väldigt stort när han vann talang. Det gav en stark känsla av stolthet bland samer.

Han är som Justin Bieber för er? frågade programledaren.

– Ja, lite så, jag har många kusiner och tremänningar som är förtjusta i honom, sa Sarakka Gaup.