Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tid igen för mörkerfestival i Sveg och Lillhärdal

/

Konst i fyra former lyfts fram när det i Sveg och Lillhärdal för andra året i rad arrangeras Mörkertidsfestival.
Film, rappare, teater och akvareller är några av delarna som besökaren kan ta del av.

Annons

Film, musik, utställning och scenkonst är de fyra konstformer som står i fokus när mörkertidsfestivalen arrangeras i helgen.

Festivalen anknyter till nutida samisk konst och kultur.

– Vi vill inte visa det traditionella med den samiska kulturen utan visa de moderna konstuttrycken, att kulturen utvecklar sig. Härjedalen är ett av de sydligaste renbetesområdena och samisk kultur är viktig här, säger Flavia Devonas, projektledare på Härjedalens kulturcentrum.

Bland utbudet under helgen finns bland annat kortfilmsserien "7 sami stories" som bygger på sju korta serier som sju unga samiska filmskapare producerat under en sexveckorsperiod i Kautokeino, Nordnorge. Filmskaparna har fått en röst genom att berätta historier som hållits hemliga.

Den finska konstnären Outi Pieski gör också ett besök och visar på plats vid Härjedalens kulturcentrum sina verk som består av blandat material, alltifrån olja till akvarell och textilkonst. Och på lördag kväll spelar den finsk/samiske rapparen Ailu Valle på Folkets Hus i Sveg. Se videoklippet ovan.

– Festivalen vänder sig till alla men vi har en inriktning mot barnfamiljer. Det kommer visas en teater för barn under söndagen. Vi vill också erbjuda befintliga härjedalingar att ta del av och uppleva kulturen kring det samiska, säger Flavia Devonas.

Festivalen pågår mellan 20-22 november och stöds av Kulturrådet, Sametinget, Länskulturen, Härjedalens kommun och Riksteatern J/H.

Annons