Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Myskoxar far till Norge

/
  • Mats Ericsson, Tännäs Myskoxcenter, säger hejdå till tjurkalven.
  • Myskoxarna sövs innan de ska förberedas för den långa resan till Norge.
  • Det är känsligt att söva myskoxar. Så fort djuren är lagda i transportboxen får de uppvakningsmedel.
  • Veterinären för noggranna anteckningar om alla detaljer och allt som händer under sövningen och uppvaknandet.
  • Varning för myskoxar.

Två myskoxar från hägnet i Tännäs har fått nytt hem i Langedrags naturpark i Norge. Myskoxarna föddes förra våren och flyttar för att ge plats till nya myskoxar som ska födas i vår. Kvar i hägnet finns fyra vuxna djur, två tjurar och två kor. 

Annons

– Jag är glad att de här två ungdjuren får följas åt och bo tillsammans. De har varit tajta hela livet, säger Mats Ricklund, ordförande i Tännäs Myskoxcenter. 

De två som flyttat till Norge har inget genetiskt värde i hägnet eftersom de är släkt med de andra i parken. 

– Det är bra att vi kan sälja de här två djuren. Vi får inte plats med hur många som helst, säger Mats Ericsson, hägnansvarig.

Två veterinärer ska vara på plats när myskoxar sövs och skickas till utlandet. Distriktsveterinären Matti Ohlsén var nöjd med hur allt fortlöpte under flyttdagen. På Langedrag väntar först en hästhage där de nya myskoxungarna bor en tid för att anpassa sig till sin nya miljö. Annars går de flesta djuren i naturparken lösa.

– Det här är en spännande dag. Jag har länge drömt om att vi ska få myskoxar, säger AnneGrete Lindvik, som är djurskötare på Langedrag.

De två utflyttarna har inte fått några namn. Namnsättningen på tjurkalven och kvigkalven ska den nya parken sköta. De nya ägarna börjar genast fundera på namn till kalvarna.

Langedrags naturpark ligger i Buskerud fylke, två och en halv timmes körning mot nordväst från Oslo. Parken har nordiska djur och lantraser.

– Vi ska försöka vänja myskoxarna vid människor och se om de kan bli tama, som kor, säger chefen för Langedrag Tova Thorson.

Försäljningen av de båda myskoxarna ger ett välkommet tillskott på 60 000 kr till Tännäs Myskoxcenter.

Annons