Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ikea öppnar i Ramsjö om en månad: "Detta innebär många möjligheter"

Om drygt en månad slår möbeljätten upp dörrarna till senaste butik: Då öppnar Ikea i Ramsjö. Vid torsdagens informationsmöte i matsalen i Ramsjö var reaktionerna blandade.

Annons

I Ramsjö, med sina blott några hundra invånare, är utbudet av butiker skralt. Men snart blir det ändring på. I ett forskningsprojekt mellan Region Gävleborg och Tillväxtverket, som bygger på att öka tillväxten på landsbygden, ingår ett försök med att öppna en Ikea-butik i byn.

Dock kommer inget enormt varuhus att öppna. Istället ska ett rum i Ramsjö gamla skola att ställas i ordning med dator, bord och stolar. Via datorn kommer sedan kunden kunna följa med personalen på Ikea i Valbo utanför Gävle som plockar ned varor åt en.

– Ikea kommer också att inreda ett rum här med produkter ur sortimentet för att ge känsla av varuhuset, säger Sigrid Petterssén, projektledare för projektet.

Läs mer: Ikea-projektet handlar om en upplevelse

Om en månad är det dags. Och då kan det bli ett rejält pådrag i lilla Ramsjö.

I gamla Ramsjö skola kommer Ikea att testa sin nya teknik för att sälja produkter på distans.

– Då lär det komma medier både från Sverige och andra delar av världen hit. Och kanske kommer andra företag också att bli intresserade, säger Sigrid Petterssén.

Först ut kommer ett antal olika fokusgrupper, fördelade utefter ålder och kön, att få testa den digitala butiken. Det de beställer kommer att skickas till lanthandeln i Ramsjö, som även kommer vara behjälplig med returer.

– Det är precis det som lanthandeln behöver, ett ytterligare ben att stå, säger Barbro Keijzer, projektledare för intraprenad Ramsjö.

Läs mer: Så ska möbeljätten nå ut i byarna

Ingrid Olsson i Ramsjö bygderåd tycker det ska bli spännande med den nya tekniken i byn.

På informationsmötet i matsalen på torsdagskvällen verkade byborna vara mer intresserade av vad tekniken skulle kunna användas mer till. En åhörare efterfrågade möjlighet att handla i andra butiker än Ikea och en annan om det inte studieförbunden skulle kunna använda tekniken.

Ingrid Olsson på Ramsjö bygeråd ser flera möjligheter med utrustningen.

– Man skulle kunna studera, eller gå på möten med Arbetsförmedlingen utan att behöva åka till Ljusdal. Jag tror att när tekniken är på plats så kommer folk få många idéer, säger hon.

Butiken kommer med troligtvis att öppna söndagen den 20:e november kl 18. Helahälsingland.se kommer att livesända öppningen.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Projektledaren från regionen, Sigrid Petterssén, informerade Ramsjöborna i gamla skolmatsalen.