Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så uppfinningsrika är jämtarna och härjedalingarna

Siffror från Patent- och registreringsverket (PRV) visar att totalt 7 patentansökningar skickades in från Jämtlands län förra året.

Annons

Det skiljer sig mycket åt mellan landets kommuner när det gäller antal patentansökningar i förhållande till befolkningsmängden. I ett stort antal kommuner skickades det inte in en enda patentansökan 2015, det visar siffror från PRV som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

– Det handlar om var industrierna ligger i landet. Det är mest företag som söker, men det finns även privatpersoner som uppfinner saker. När det på en liten ort finns en person eller ett företag som är väldigt innovativt och gör många uppfinningar, kan det få stort genomslag i statistiken, säger Mattias Arvidsson, chef för controllerfunktionen på PRV till Nyhetsbyrån Siren .

De kommuner i länet som inte skickade in några ansökningar i fjol var Bräcke, Ragunda och Strömsund.

I toppen hamnade Berg och Härjedalens kommun som båda skickade in två patentansökningar.

LÄS ÄVEN: Uppfinnare känner sig utestängda från innovationsmöte i Åre: "Det är för dyrt"

LÄS ÄVEN: Här är uppfinningarna från "Tillbaka till framtiden" som blivit verkliga

Patent är en ensamrätt att utnyttja en uppfinning, vilket betyder att ingen annan får tillverka, sälja eller importera den utan att patentägaren har gett tillstånd. Totalt gjordes 2 427 ansökningar i Sverige 2015. I toppen över flest ansökningar per 10 000 invånare hamnade Södertälje, Emmaboda och Lund.

LÄS ÄVEN: Konditorn Gunnar Sjödahl i Östersund uppfann smörgåstårtan – nu fyller den 50 år

Annons