Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Statsministerns besök i länet – tusen nya gröna jobb kan skapas när naturleder rustas upp

Under statsminister Stefan Löfvens besök i länet lovade man upp till tusen nya jobb i Sverige då skoter- och vandringsleder ska rustas upp.

Annons

Näringsminister Mikael Damberg (S), som också är på besök i länet, berättar att syftet är att stärka besöksnäringen. På onsdagen var man i Storhogna i Bergs kommun.

Enligt Damberg är allt ett led i en ny satsning på gröna jobb och ekoturism i landet. Naturvårdsverket ska se över de ledsystem som finns i dag och även Skogsstyrelsen är inkopplade. En kartläggning ska göras för att se vad satsningen skulle kunna leda till.

– Det vi ser framför oss är att vi växlar upp det här. Skogsstyrelsen bedömer att det kan ge upp till tusen nya jobb i Sverige, säger Mikael Damberg.

Näringsminister Mikael Damberg (S) och statsminister Stefan Löfven (S) på besök i Storhogna.

Satsningen ska också innebära ett sätt att bekämpa arbetslöshet i landet samt att fler människor kan komma in i de gröna näringarna. Enligt Mikael Damberg jobbar cirka 65 personer med den här typen av jobb i Jämtlands län i dag.

Tusen nya jobb i Sverige. Går det att ge någon prognos för hur många jobb det skulle kunna ge i Jämtlands län?

– Nej, jag vågar inte göra det just nu då kartläggningen ska göras. Men i Sverige som helhet skulle det kunna innebära en fördubbling mot hur det ser ut just nu, säger Mikael Damberg.

----

Läs mer:

Statsministern besöker länet - hör honom berätta om sitt besök

Läkarmottagningen på Skalet går plus och skulle behöva utöka öppettiderna (för Plus-kunder och prenumeranter)

Statsminister Stefan Löfven fick en pratstund med Rolf Jonsson på Saab (för Plus-kunder och prenumeranter)

Annons