Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Neuropsykolog mycket kritisk till kommunens hantering av misstänkt våldtäktsförsök inom äldreomsorgen

/
  • Agneta Sandström är neuropsykolog på region Jämtland/Härjedalen.

Agneta Sandström, psykolog och hjärnforskare på Remonthagen i Region Jämtland/Härjedalen, är mycket kritisk mot att Härjedalens kommun lät en misstänkt våldtäktsman bo kvar på samma boende som den utsatta kvinnan.
– Det är extremt oprofessionellt hanterat, säger Agneta Sandström.

Annons

– I hennes situation måste hon få känna sig trygg igen, hon måste få sova och känna sig säker. Jag förstår inte hur det skulle kunna gå till när mannen bor kvar i samma lokal, säger Agneta Sandström. Som neuropsykolog på Remonthagen utreder hon konsekvenser av hjärnskador och den utsatta kvinnan, som vi berättar om i en annan artikel, är patient hos henne.

– Det är väldigt besynnerligt hur kommunen resonerar. Har man några som helst kunskaper om posttraumatisk stress borde man förstå hur ett offer reagerar på att möta sin gärningsman varje dag, säger hon om det faktum att socialförvaltningen inte flyttade den man som misstänks ha försökt våldta kvinnan på ett äldreboende i Härjedalen i vintras.

Socialförvaltningen anmälde aldrig det misstänkta våldtäktsförsöket till polisen. Det är en möjlighet som Agneta Sandström tycker att kommunen borde ha utnyttjat.

– Det är inte vi som vårdgivare som ska avgöra om det begåtts ett brott eller inte. Det är upp till rättssystemet. Den här kvinnan har också rättigheter, men nu är det som att man bara viftar bort det som hänt när det faktiskt begåtts ett brott. Hon, och anhöriga, är helt rättslösa nu, säger hon.

Annons