Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nickande jättebjörn får hakstöd

/
  • Jättebjörnen får hakstöd. Förutom att björnen möjligen är på väg att nicka till är det största problemet egentligen att den vid nederbörd läcker in vatten på olika ställen.

Den stora träbjörnen i Sveg får ett hakstöd. Kommunen vill inte riskera att huvudet ska rasa ner på marken.
– Innan allt är utrett måste vi vara säker på att ingen olycka sker, säger fastighetschefen Stig Holm.

Annons

TH har tidigare berättat att den stora träbjörnen i Sveg börjat nicka till. Något som nu gjort att fastighetsavdelningen satt i gång en utredning om björnens skick och kondition.

– Detta för att veta vilka åtgärder som skall vidtas för att säkra björnens fortsatta existens, säger Stig Holm.

Även om det i dag inte är konstaterat att björnen verkligen är på väg att nicka till kommer man under utredningstiden att förse björnen med ett hakstöd. Hakstödet skall fungera i första hand som en säkerhetsåtgärd men även kunna användas som anordning för dekoration eller belysning av björnen.

– Förutom att björnen möjligen är på väg att nicka till är det största problemet egentligen att den vid nederbörd läcker in vatten på olika ställen. Detta gör att om inget görs åt detta kommer livslängden på landmärket att förkortas mycket kraftigt. Därför utreds samtidigt om björnen skall förses med tak på något sätt. En första idéskiss kommer att presenteras inom kort, säger Stig Holm.

Först när alla fakta om de problem björnen har är kartlagda kommer beslut att tas om vilka åtgärder som därefter kommer att genomföras.

Annons