Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Niklas Dyrhaug: "Svanebo räddade segern åt mig"

Niklas Dyrhaug vann Bruksvallarnas fristilslopp, men det var en svensk som fixade segern åt honom. Anders Svanebo höll farten uppe under de sista tre varven.
– Jag kände mig sliten, så det var tur att Svanebo kom ångande, sa segerherren.

Den norska trippeln var odiskutabel. Niklas Dyrhaug, Daniel Myrmael och Chris Andre Jespersen låg alla inom tio sekunders marginal. Sen följde svenskarna på behörigt avstånd.

Här fick Anders Svanebo, tävlande för Stockvik, till en verklig fullträff mot dagen innan. Sundsvallaren drog fram slutsegraren de tre sista varven och fixade på kuppen en fjärdeplats åt sig själv.

– Min tro var att Dyrhaug skulle gå upp och dra, men han kom aldrig förbi, sa Anders Svanebo lite frågande.

Norrmannens svar på det kom omgående:

– Jag orkade inte. Var sliten. Min räddning var att Svanebo dök upp i spåret. Han höll farten. Så det är honom jag har att tacka för segern, summerade en tacksam Niklas Dyrhaug.

I fjol var Niklas Dyrhaug en av fyra norrmän som tog VM-guld i stafett i Falun. Han tillhör alltså de främsta och siktar mot Kuusamo nästa helg. Men loppet i Bruksvallarna var hans första den här säsongen.

– En förkylning stoppade mig i Beitostölen. Sviter från sjukdomen satt i här i dag. Jag gick ut hårt, men kroknade efter hand. Orkade inte göra jobbet själv, så det var tur att Svanebo tog hand om farthållningen.

För medelpadingen var fristilsloppet en islossning jämfört med i fredags då han på dåliga skidor inte var bättre än tjugonde man, 1.09 efter Petter Northug.

– Det kändes väldigt mycket bättre i dag. Nu räknar jag med att få åka världscup i Kuusamo. Tycker att jag förtjänar det efter dagens insats, menade Svanebo.

Bäste svensk var alltså fyra. Näst bäste blågule löpare var Martin Johansson som femma. Sammantaget gör hans tredjeplats i fredags och femteplatsen i den fria stilen, att han är Sverigebäst sett över de båda distansloppen.

– Kroppen känns allt bättre. Tycker helt enkelt att jag utvecklats en klass som skidåkare till den här vintern, säger Johansson.

Daniel Rickardsson, Hudiksvall, var sjua, en halvminut efter täten.

– Jag är inte alls förberedd för de här tävlingarna. Har för få fartpass i kroppen. Min inriktning är uteslutande långloppssäsongen som inleds i december, berättar Daniel.

Länkar till lördagens kompletta resultat.

Läs mer:

Nytt bra lopp när Ingemarsdotter försökte matcha Kalla

Toppendag för Ulricehamn när Viktor Thorn fixade dubbeln

Efter imponerade premiär ser Silver-Stina fram emot att träffa tomten i Kuusamo

Kalla krossade allt och alla – igen: "Hon är helt fantastisk"

Både smärta och glädje för lycklig juniorsegrarinna

Långloppssatsande Södergren öppnar för start även i SM

Skadan och gipset gjorde världsstjärnan till en bättre åkare