Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nior åkte till Auschwitz på klassresa

/
  • Klassen på plats i Auschwitz, huvudlägret i koncentrationslägerkomplexet några mil utanför Krakow, i den polska byn Oswiecim.
  • Nils Mattsson Myhr och Klara Carlund berättar om resan till Krakow.
  • Få klarade av att rymma från lägren.
  • Eleverna hann även med mycket annat, här på torget i Krakows centrum.
  • Krematorium i Auschwitz.
  • En av gaskamrarna.

Det blev en resa som gjorde intryck för livet. Näst sista skolveckan for niorna i Funäsdalen på klassresa till Krakow, och besökte bland annat koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau.

Annons

– Vi kom in i ett av husen, där det fann flera rum, ett med människohår, ett med väskor och ett med skor. Väskorna hade fortfarande namnskyltar kvar och man såg födelsedatum på de människor som kom dit. Då blev det väldigt personligt, berättar Nils Mattsson Myhr från Bruksvallarna, en av eleverna som var med på resan.

Huset är ett av många i koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau som egentligen består av fler läger. En miljon människor, de allra flesta judar, mördades här av nazisterna under andra världskriget.

Under hela våren har niorna på Funäsdalens skola jobbat med andra världskriget och flera av dem har också skrivit specialarbeten om ämnet. Idén till en klassresa just till Krakow i södra Polen, med besök bland annat i koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau på programmet, väcktes under läsåret. Klassens SO- och svenskalärare, Marie Wilhelmson, fick kontakt med en researrangör som hade ett bra upplägg och när klassen röstade om vart de vill åka, i början av året, blev det Polen som vann.

– Jag tyckte det verkade mest intressant, säger Klara Carlund från Funäsdalen, en annan av eleverna i nian.

Eleverna har samlat pengar till en klassresa under flera år, bland annat genom att städa stugor på Ramundberget, hjälpa till vid skidtävlingar och sälja strumpor och underkläder. De fick också ett stipendium från kommunen och pengarna räckte till både resa och fickpengar.

Besöken i koncentrationslägret gjorde ett djupt intryck på eleverna.

– Vi hade en jättebra guide som visade och berättade. Först var det som svårt att ta in men efter att man kommit hem tänker men mer på det och man förstår att det verkligen hänt. Och det var inte så länge sedan, säger Klara Carlund.

– Det var väldigt nyttigt att få åka dit, säger Nils Mattsson Myhr.

Annons