Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jon Henrik Fjällgren lider av posttraumatisk stress – öppnar sig i känslosamt inlägg

För en månad sedan började Melodifestivalen aktuelle Jon Henrik Fjällgren tappa minnet, drabbas av yrsel, panikattacker och ångest. Men efter att ha fått diagnosen posttraumatisk stressyndrom har hans liv vänt berättar artisten på instagram.

Annons

På lördag tävlar Jon Henrik Fjällgren i Melodifestivalen. På instagram öppnar han upp sig om varför han varit så tyst i media den senaste tiden.

"Jag förstod inte alls om vad som höll på att hända mig . Varje natt vakna jag med ett ryck som gick över till panikattack och slutade med ångest" skriver Jon Henrik Fjällgren i ett instagraminlägg.

Han berättar att han tillslut valde att söka hjälp då han själv inte fattade vad som skedde honom. Jon Henrik Fjällgren fick då veta att han drabbats av Posttraumatisk stressyndrom.

I och med diagnosen fick hans liv en positiv vändning.

"Tiden gick och nätterna vart fruktansvärda men en dag så började jag må bättre igen och jag kunde känna styrkan å hoppet igen MEN då händer det som absolut inte får hända.. en av mina goda vänner lämnade livet och jag föll igen" skriver Jon Henrik Fjällgren i inlägget.

Han väljer nu att öppna upp sig för att hans fans och följare sa förstå varför han varit så tyst i media inför Melodifestivalen.

"Nu idag sitter jag och samlar mig inför Melodifestivalen på lördag och jag kommer verkligen ge allt i mitt framträdande och sjunga ut allt skit som hänt den sista tiden och hur långt jag kommer gå spelar ingen roll längre huvudsaken jag får göra något jag älskar och som kan ge mig glädje" skriver han.

Det här är PTSD, Posttraumatisk stressyndrom:

PTSD kan drabba dig som varit med om en svår händelse som inneburit livsfara eller en allvarlig kränkning av din integritet. Som exempelvis misshandel, rån, våldtäkt, en olycka, tortyr eller en naturkatastrof.

Det förkortas PTSD efter engelskans postraumatic stress disorder.

Vid PTSD återupplever man enligt Vårdguiden den traumatiska händelsen, blandat med känslor av skräck eller vrede. Återupplevelsen kan utlösas av yttre sinnesintryck eller händelser som påminner om traumat.

Ofta kommer symtomen efter några veckor men det kan även ta längre tid, upp till månader eller år.

De vanligaste symtomen är enligt Vårdguiden:

- Att återuppleva traumat i form av återkommande och påträngande minnesbilder. Det kan ske både när man är vaken och när man sover, då i form av mardrömmar.

- Att man försöker undvika allt som på något sätt påminner om traumat. Det kan leda till att man isolerar dig från familj, vänner och arbetskamrater.

- Överdriven vaksamhet. Den överdrivna vaksamheten kan göra att man blir onormalt lättskrämd och lättirriterad. Vilket kan leda till omotiverade vredesutbrott, koncentrationssvårigheter och problem med sömnen.

- Minnesförlust. Den kan vara total och är oftast begränsad till tiden precis före, under eller efter traumat.

Hit vänder du dig:

Om du känner igen dig själv eller en närstående i symtomen ovan kan du kontakta en vårdcentral eller öppenvårdsmottagning. Du kan också ringa sjukvårdsrådgivningen på telefonnummer 1177.

Källa: 1177 Vårdguiden

---

Läs också:

Jon Henrik i Melodifestivalen för andra gången - på lördag är det dags

Jon Henrik ställde in spelning på grund av allvarlig sjukdom – Melodifestivalen kan vara hotad

Jon Henrik Fjällgren planerar göra film om sitt liv

Annons