Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nordiska mästerskapen avgörs på Siksjön

Sverige, Norge och Finland gör upp om titeln Nordisk mästare i pimpelfiske på Siksjön strax utanför Sveg till helgen.
– Jag tror det blir en tuff och jämn tävling, säger tävlingsledare Lars-Olov Eriksson från Svegs sportfiskeklubb.

Annons

På lördag är det dags, närmare ett sextiotal pimpelfiskare ger sig ut på Siksjöns is med ett mål i sikte, att dra upp så mycket abborre som möjligt. Ingen annan fisk räknas.

– Det kommer nog att krävas en segervikt på en sex, sju kilo. Men de flesta kommer nog att ligga på tre till fyra kilo, säger Lars-Olov Eriksson, tävlingsledare.

Deltagarna, som kvalat in till tävlingen genom att vinna nationella mästerskap, tävlar i sex klasser, från damjunior till herrveteran i lag om tre per klass och nation. Resultaten är individuella, lagvisa och till sist nationella, när vikten från alla uppdragna abborrar läggs samman. Norge är regerande mästare i Norden, men enligt Lars-Olov Eriksson är svenskarna i bra form. Inte minst hemmahoppet Thomas Larsson, som bor i Gävle men tävlar för hemmaklubben i herrseniorklassen.

– Formen verkar vara väldigt bra, det ser positivt ut.

Klockan 10 går starten men då har deltagarna redan fått en halvtimme på sig att komma ut på isen. Alla tre pimpelsätt, mormyska, tafsfiske och trekrok är tillåtna och deltagarna borrar minst hundra hål under de fyra timmar tävlingen pågår, många ändå fler. Det är minst 25 hål per timme.

– Så det gäller att ha kondition och att kunna röra sig och att kunna hålla koncentrationen uppe. Blir man trött hänger man inte med, säger Lars-Olov Eriksson.

Siksjön är inte känd som den mest fiskrika sjön, men det är bara bra enligt tävlingsledaren.

– Det ska vara lite klurigt. Om man lägger tävlingen på en sjö med fruktansvärt mycket fisk är det inte säkert att den bästa fiskaren vinner. Här gäller det att leta och hitta rätt sorts fisk, säger Lars-Olov.