Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norsk herrseger igen – Jönsson femma: "Då svartnade det för ögonen"

Norge dominerade svenska skidpremiären på herrsidan. Söndagens sprint bjöd på ett nytt norskt namn i topp. Men där bakom fick vi se en överraskande tvåa och flera andra fina besked från svenska åkare.

– Jag slog ju Northug så det var ju bra, säger en brett smilande Emil Jönsson.

Som femma hade han yngsta broder Even Northug, 20 år, bakom sig i finalen. Men det behövdes en tur på skidor för att Emil Jönsson skulle hitta tillbaka till sitt normala leende. Vid målgång försvann han som en blixt och det blixtrade om hans humör.

– Jag fick några felskär innan sista backen och då svartnade det för ögonen. Jag hade inte en chans på upploppet och det gjorde mig så himla arg, var Emil Jönssons förklaring efter en stunds distans till loppet.

Frösöbon och Moraåkaren har lagt om tekniken och det gör att förhoppningarna egentligen inte var så högt ställda redan inför premiären.

– Jag hade varit nöjd med att hänga med i prologen och få åka några heat, säger Emil Jönsson.

Men känslan under dagen gjorde att han började hoppas på mer.

– Det kändes skitbra hela vägen och i semin svarade det riktigt bra. Den farten jag hade i sista backen då hade jag inte på hela året i fjol, säger Emil Jönsson, som därmed fått ett kvitto på att satsningen på den nya tekniken är rätt.

– När jag sätter mig i stugan i kväll och summerar helgen så är det positivt. Vet att jag rätt ute. Just nu funkar det bra i en viss fart, men vid maxrycken så faller jag tillbaka lite, säger Emil Jönsson som hoppas ha kommit upp i full fart på skidorna vid Davostävlingarna i mitten av december.

Han fick se sig slagen i finalen av nye norske segraren Håvard Solås Taugböl samt tre svenskar. Tvåa var en riktig skräll i form av Karl-Johan Westberg, snart 23-årig Boråsåkare som pluggar Idrottsvetenskap på Skiduniversitetet och är inne på sitt fjärde år i Östersund.

– Det här är nog min hittills bästa tävling, säger Karl-Johan Westberg, som har som mål att komma ut och åka världscup, och det målet borde ju infrias redan nästa helg vid premiären i Kuusamo efter söndagens prestation samt lördagens fristilslopp där han var tolva och sjätte svensk.

Att det är en minitour i VC-premiären borde också passa:

– Jag tycker att jag är ganska allround, men det har gått bäst i sprint.

Där bakom som gav också Umeååkarna, även de Östersundsbor, Teodor Peterson och Simon Persson, glädjande besked som trea och fyra.

Alla resultatlistor från premiärhelgen finns här.