Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norskt magplask bäddade för svensk seger

/

Vilken dramatik det blev under helgens Watercross i Sveg. Mycket folk, fint väder och en osannolik vändning vid lördagens finalheat.

Annons

Snöskoter på vatten drar mycket publik och helgens tävlingar på Ljusnan i Sveg var inget undantag. Många täta heat och som brukligt var det några förare som blev våtare än andra då maskinerna sjönk till botten. Hela tävlingen avslutades just så när finalheatet kördes. En handfull norrmän hade sökt sig till Sveg och det var ingen tvekan om att de hade ordentlig snurr på sina skotrar. Följaktligen blev det också så att två av åkarna från andra sidan kölen tog sig till final. Morten Blien och Einar Kristiansen som båda var riktigt snabba under sina kvalheat. Joel Renberg, Umeå, fick försvara de svenska färgerna vid finalheatet som kördes med tre startande.

Joel fick en bra start med sin Polaris men det dröjde inte länge innan Morten Blien var ikapp och förbi med sin ruggigt snabba skoter. Han utökade ledningen och verkade segla hem segern lekande lätt. Men när vänstra skidan skar ner 40 meter före målbojarna var det slut på flytet för norrmannen. Efter en våldsam vurpa blev det stopp en halvmeter från mål. Gode Morten kunde bara konstatera där han låg i vattnet att Joel Renberg susade in och vann tävlingen. Dessutom en ny fyrhjuling värd 65 000 kronor.

– En sådan här dag var det inte kul att vinna. Visst är jag nöjd med min insats men Morten var ju trots allt snabbare än mig, sa Joel Renberg efter målgång och simmande ut till norrmannen.

– Synd om Morten, men både skoter och förare ska över mållinjen, sa Sebastian Hedin, HAK, efter att granskat bilder och video på den spektakulära vurpan.

En tjej fanns med, Miranda Tjärnström från Skellefteå. Hon klarade kvalheaten och vann även sitt första utslagningsheat. Men sen var det stopp för den 25-åriga tjejen. Och blött. Hon missade landningen efter hoppet och maskinen pustade till och sjönk.

– Det är fjärde året jag kör, nu är det tävlingar tio veckor framåt. Naturligtvis är det tufft att tävla mot killarna men mitt mål är att nå topp tre vid någon tävling.

Varför watercross?

– Passar mig perfekt. Mycket spänning och man får en rejäl adrenalinkick när det bär iväg, sa Miranda Tjärnström.

Hon var inte ensam att missa hoppet. Det gjorde även Östersundaren Andreas Öst. Skotern började wobbla strax före hoppet och landningen blev långt ifrån perfekt varvid skotern sjönk. Andreas, som tillhörde favoriterna, tog sig dock till b-final vilken han vann tämligen lätt.

Annons