Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Northug kung i Falun

Petter Northug vräkte sig fram i snöyran och tog hem femmilsguldet i Falun.
Hans fjärde guld i VM. Norrmannen lämnar Falun som den store mästerskapskungen.

Petter Northug såg länge ut att slita i snömodden i Lugnets skidspår. Men när det skulle avgöras var den sylvasse norrmannen bäst som så många gånger förr.

– Det här är stort, för det är femmilsguldet jag sätter allra högst. Det känns verkligen bra att ha lyckats, sade han efter sin fjärde Faluntriumf.

– Det är svårt att finna ord just nu, det är många tankar och känslor inombords, men först och främst känner jag en enorm lättnad.

Segern på söndagen var Northugs 13:e VM-guld och det var tredje gången han vann 50 kilometer. Han har också ett OS-guld från 2010 på femmilen.

Hans VM 2015 blev en suverän mästerskapscomeback efter ett helt medaljlöst OS förra vintern.

– Det råder inget tvivel om att det här är något av det största jag gjort. Även om jag aldrig kommer att glömma det som skedde i Holmenkollen 2011 heller.

Fräck guldkupp

Han blandade sig i guldstriden på femmilen första på vägen in mot stadion. I hästskon inne på stadion skaffade han sig utgångsläget för spurten som bar fram till seger. Fräckt fräste han fram mellan tjecken Lukas Bauer och ryssen Maxim Vylegzjanin.

– Jag hade en bra dag, men det var inget önskeföre för mig. Det var fruktansvärt tungt men jag försökte åka förnuftigt.

Med ett före som gjorde det omöjligt att rycka loss blev det dock upplagt för skidvärldens suveräne spurtare.

Han missade inte läget när det kom den här gången heller.

Guld på guld

Northug inledde VM med seger på den individuella sprinten. Sedan blev det guld även i sprintstafetten och stafetten.

Northug ligger trea i världscupen där det återstår fyra tävlingar, två i Lahtis samt i Drammen och Holmenkollen på hemmaplan. Dessutom återstår att se när Northug måste kränga på sig fotbojan. Straffet för fyllekörningen i maj förra året är ännu inte avtjänat.