Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu öppnar Norge för skoteråkning – 20-tal kommuner anlägger nya skoterleder

/

Nya skoterleder väntar nu på andra sidan gränsen. I Lierne kommun har 35 mil skoterled anlagts.

Annons

Att köra skoter för nöjes skull har länge varit förbjudet i Norge. Många norrmän har därför valt att åka över gränsen till Sverige för att "köra av sig".

Efter påtryckningar från skoterfolket i Norge har nu lagen ändrats vilket innebär att även norska kommuner har möjlighet att anlägga skoterleder för rekreationsåkning.

Nu i påskhelgen öppnar exempelvis 35 mil skoterled i Lierne kommun.

– Man blir mycket friare att använda naturen, säger till SVT Jämtland John Olav Vestgård som arbetat med föreberedelserna. Lierneborna, stugägare och andra vill ha möjligheten till skoterkörning.

Trots att skoterlederna är efterlängtade av många finns de som ser en stor oro i och med att skotertrafiken nu kommer att öka i omfattning. De norska skoterlederna ska kopplas samman med det svenska lednätet vilket ger en oro som delas över gränsen.

– Ja, vi tror att det kommer att komma fler norrmän, säger Ruona Burman, chef på länsstyrelsens naturvårdsenhet till SVT Jämtland.

– Det är viktigt att folk använder lederna som det är tänkt, säger Jan Björnar Totsås, en av alla frivilliga som arbetat med skoterlederna. Bryter folk mot reglerna så blir det nog stopp på en gång.

Läs också:

Svårframkomligt på skoterleder i fjällen

"Barnen ska sitta bakom dig på skotern"

Äntligen! Nu finns ÖP som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android !

Annons