Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska nätdrogerna bort från Härjedalen

/
  • – Det är svårt eftersom det handlar om post och integritet, men vi hoppas att det här kan avskräcka många om drogerna kan stoppas vid utlämningsställena, säger Jana Solsten, polis i Sveg.
  • Det flödar mycket droger i Härjedalen. Med det nya projektet hoppas man kunna minska ner drogerna som kommer med posten radikalt.

De lättillgängliga drogerna från internet ska stoppas med en ny samverkan mellan polis, tull och postombud i Härjedalen.
– Det har kommit in anmälningar om misstänkta paket. Drogerna är lätta att få tag på utan kontroll och vi hoppas kunna få stopp på det, säger Agneta Roberts, alkohol- och drogsamordnare.

Annons

Härjedalens kommun deltar i ett pilotprojekt som leds av länsstyrelsen i Västernorrland. Det handlar om nätdroger som beställs hem på internet och hämtas ut på ett postombud. Problemet har uppmärksammats i andra län som också deltar men även i Härjedalens kommun.

– Det flödar mycket droger i Härjedalen, och drogerna som kommer med posten är en del av det, säger Jana Solsten, vid polisen i Sveg.

Vad vet ni om just drogerna som kommer med posten?

– Vi vet att det är vanligt att det är en som beställer och sedan langar vidare. Det kommer också en del från utlandet. I vissa av de här drogerna kan de ha bytt ut något ämne så att det inte är klassat som narkotika, men minst lika farligt. Det kan faktiskt räcka med en liten mängd för att man ska dö, säger Jana Solsten.

Hur ofta händer det att ett ombud ringer med ett misstänkt paket?

– Det är återkommande, säger Jana Solsten.

Det är främst killar i 25-års ålder och uppåt som beställer hem drogerna från internet. Jana Solsten bekräftar att det har kommit paket till Härjedalen som innehåller narkotika och att det är något som är vanligt i hela Sverige. Tidigare har butikspersonal varit osäkra på hur de ska hantera paket som tros innehålla droger, därför välkomnas projektet. Nu kommer butikspersonal som har postombud utbildas för att lära sig känna igen tecken - för deras egen säkerhet.

– Vi vet att vissa har upplevt det här som otrevligt. Utlämningsstället blir ju ofrivilligt knarklangare när de inte vet hur de ska hantera det här. Men med det här samarbetet kommer de utbildas i vad får och inte får göra, säger Jana Solsten.

Om ett paket ser misstänkt ut är svårt att veta men det finns vissa varningstecken som butikspersonal kan reagera på, och i så fall kontakta polisen eller tullen som får ta hand om paketet.

– Man får lära sig om det är vissa avsändare och vissa mottagare. Vissa paket luktar eller är väldigt dyra att lösa ut. Om det dessutom är en person som inte kan betala för sitt paket eller kanske verkar påtänd så ökar det misstanken om att paketet innehåller droger, säger Agneta Roberts, alkohol och drogsamordnare vid Härjedalens kommun.

– Vi har goda förutsättningar för att vi ska minska på drogerna som kommer med posten radikalt eftersom vi redan har ett bra samarbete med både kommunen och handlare i Härjedalen. Vi tycker det är jätteintressant att vi med det här kommer kunna plocka bort mycket droger i Härjedalen, säger Jana Solsten.

Annons