Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny design på skotern med hjälp av dekaler

Senaste åren har det blivit mycket populärt att ändra utseendet på sin snöskoter eller sin bil med hjälp av olika typer av dekalkit och andra vinylprodukter.
Antalet företag som säljer detta ökar hela tiden, både här i Sverige och i Nordamerika.

Dekalerna kan omfatta hela eller delar av fordonet som huv, sidokåpor med mera. Många gör även så här på sin bil i stället för att lacka om den.

Ett av stora företagen i den här branschen i Skandinavien har sitt säte i Östersund. Det finns ett stort utbud av standardekaler till de allra flesta av dagens skotermodeller, de erbjuder även möjligheten för kunden att själv designa sitt eget dekalkit.

– Det är ett stort intresse för det här och vi säljer närmare 800 vinylpaket till snöskotrar per år över hela Skandinaven, säger Michel Eliasson.

Det har blivit en trend att när man köper en snöskoter duger inte längre det tillverkaren har gjort. Man vill ofta ha en egen design på sitt fordon. De flesta snöskotermärken har en enhetlig färg i grunden vilket gör valet av dekaler lättare.

– Olika typer av kamouflagetryck är det oftast som man köper, men det händer att del vill ha med sitt namn med mera i mönstren, berättar Michael.

Hur ser er kundkrets ut?

– Man skulle kunna tro att det flesta är från det yngre segmentet men så är det inte. Alla åldrar finns i vår kundkrets. En del företag vill ha sin egna speciella design, som vi gärna hjälper till med, säger Michael.

Inom bilbranschen har detta funnits några år. Varför har det blivit så populärt nu?

– Många som är mån om att behålla ett högt marknadsvärdevärde på sin bil folierar ofta delar av sitt fordon. Tänk dig en motorhuv utan små stenskott som är åtta till tio år gammal. Att foliera hela sin bil är ungefär halva kostnaden av en hel lack i dag. Även i denna bransch så händer mycket i utvecklingen med bättre plaster och lim som är skonsamma mot lacken, säger Michael.

Vad finns det för begränsningar och vad kostar det?

– Jag skulle vilja vända på hela frågan och säga att det finns få begränsningar på vad man kan göra, och priset på ett dekalkit till en snöskoter börjar på några tusen kronor. På en bil får man räkna med lite till, avslutar Michael Eliasson.