Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny statistik: Så många går till jobbet i din kommun

Krokom är den kommun i länet med störst andel som jobbar. Överlag är förvärvsintensiteten högre i Jämtlands län jämfört med landet i stort.

Annons

Det visar siffror från Statistiska centralbyrån som Nyhetsbyrån Siren tagit fram. Med förvärvsintensitet menas den andel av befolkningen som är i jobb.

I Sverige i stort är det 77,9 procent av befolkningen som jobbar. Jämtlands län hamnar högt på listan och ligger flera procentenheter över rikssnittet. Hela 80,6 procent av länsborna jobbar vilket är fjärde högst siffra bland länen i Sverige.

Allra högst andel har Hallands län (81,9 procent) medan Skåne har lägst (73,1 procent).

Inom länet är det Krokoms kommun som har högst andel jobbande befolkning (84,2 procent). Lägst har Bräcke kommun med 76,6 procent. Grafiken nedan visar andelen jobbande invånare i länets kommuner.

LÄS OCKSÅ: Insändare: Se hur verkligheten ser ut i Ragunda

Enligt Tomas Berglund, professor i sociologi vid Göteborgs universitet, finns det fler människor i sysselsättning i de mer tätbefolkade delarna av landet.

– Det handlar helt enkelt om antalet jobb som finns i förhållande till befolkningens storlek. Olika delar av landet går olika bra. I storstäderna är sysselsättningsgraden högre än i glesbygdskommuner. Där är det färre arbetstillfällen i förhållande till befolkningen, säger han till Nyhetsbyrån Siren.

Samtidigt berättar han att vissa områden har tagit hårdare smällar av att strukturer förändras. Till exempel har glesbygdskommuner som tidigare haft så kallade klassiska industrier förlorat många jobb.

– I stället växer tjänstesektorn, främst i storstäderna.

Nedan går att se de kommuner i Sverige som ligger i topp respektive de som återfinns i botten av statistiken.

LÄS OCKSÅ: LEDARE: Första jobbet ska inte vara roligt eller meningsfullt

----

Läs mer:

Förra kommunalrådet i Härjedalen fick jobb som inte annonserades ut

Glädjebesked i Myrviken: Hälsocentralen får fyra fastanställda läkare

LEDARE: Flytt av 10 000 statliga jobb är småstadspolitik

Annons