Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt bonussystem kan ge längdåkarna miljonbelopp: "Handlar om att vi ska prestera"

Längdlandslaget har inför den här säsongen förhandlat ett nytt bonussystem med förbundet – som kan betyda miljonklirr i kassan för åkarna.
– Ett bonussystem för att vi gemensamt ska sikta högre, säger Ida Ingemarsdotter.

Annons

Stina Nilsson vann sprintpremiären i lördags. Fortsätter hon på det sättet kan det ge skönt klirr i kassan för det svenska landslaget.

Inför den här säsongen har längdlandslaget förhandlat fram ett nytt bonussystem med förbundet. Ett system där åkarna får högre bonus desto fler pallplatser landslaget hamnar på under säsongen. Det uppger Expressen.

Och efter första helgen av världscuptävlingar ser det onekligen ljust ut för svenska landslagstruppen, som hade både Stina Nilsson (som vann lördagens sprint) och Calle Halfvarsson (tvåa i sprinten) på pallen.

– Jag och Emil (Jönsson, åkarnas representanter vid mötet) har diskuterat fram det här med förbundet, säger Ida Ingemarsdotter till Expressen.

Expressen: Vad är syftet med avtalet?

– Det handlar om att vi ska prestera. Ett bonussystem för att vi gemensamt ska sikta högre. Vi är ett lag, vi ska stå tillsammans både i med- och motgång.

Men bonuspengarna går inte till årets landslag, utan till den som tas ut – och tackar ja – till nästa års säsong. Årets prestationsbonus till nästa års trupp, helt enkelt.

Och slår man ihop bonusarna kan det bli mijlonbelopp till åkarna.

– Ja, vi har ju 20 åkare i landslaget. Tar vi över 30 pallplatser så blir det två miljoner kronor, säger Johan Sares, längdchef på skidförbundet, till Expressen.

Expressen: Det är rätt mycket pengar?

– Ja, men då har vi också gjort resultat som gör landslaget fasen så mycket lättare att sälja till sponsorer. Då är jag inte ett dugg orolig över att vi ska få in pengarna.

Men för förbundet handlar bonuspengarna inte endast om att ge åkarna en ekonomisk morot att jaga ute i spåren, utan även om att främja en lagkänsla i truppen, som sedermera ska hjälpa åkarna att pusha varandra.

– Framför allt handlar det om att vi ska gå in i den här säsongen som ett lag. Att vi ska glädjas med varandra vid framgång. Då är det här en sak som kan motivera alla, säger Rikard Grip, förbundskapten, till Expressen.

Förutom det nya bonusavtalet har alla landslagsåkare ett grundbidrag på 120 000 kronor från förbundet, samt individuella bonusar vid prestationer såsom världscupsegrar. Stina Nilssons seger i Ruka i lördags betyder exempelvis att hon inkasserar en bonus på 50 000 kronor från förbundet, uppger Expressen.

Fakta: Så fungerar nya bonussystemet

– Efter säsongen summeras samtliga svenska pallplatser i världscupen och under VM i Lahtis.

– Blir det 30 pallplatser eller fler får varje åkare 100 000 kronor.

– Blir det 23-29 pallplatser får varje åkare 75 000 kronor.

– Blir det 15-22 pallplatser får varje åkare 50 000 kronor.

Annons