Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt försök med projektet Örndalen – större skyddsavstånd till örnparet

 
Omdiskuterade planerna för Örndalen Resort
Visa alla artiklar

Projekt Örndalen Resort görs om ännu en gång. Nu ska ytterligare en ansökan om miljöprövning lämnas in till miljödomstolen. Projektörerna har ökat på skyddsavståndet till en kilometer till området där örnparet häckar.

– Med det fördubblade avståndet skapar vi en extra skyddsmarginal till örnarna. Enligt tillgänglig expertis innebär det att det inte längre behövs ett undantag från artskyddsförordningen, något som vi argumenterar för i vår ansökan, säger Mats Svensson, talesperson för Örndalen Resort, i ett pressmeddelande.

Projektet har anlitat en norsk konsult för att bedöma hur stort avstånd det krävs mellan ett örnbo och en exploatering för att örnarna ska anses vara ostörda. Det norska företaget Naturrestaurering AS, Oslo, har gjort en internationell genomgång av kunskapsläget. Deras slutsat är att 1 000 meter mellan ett örnbo och en exploatering är ett betryggande skyddsavstånd, enligt Örndalen Resort.

Planerna på ett nationellt kunskapscentrum om örn ingår fortsatt i den nya satsningen. Örndalen hoppas få med Naturskyddsföreningen, Sveriges Ornitologiska Förening och Föreningen Kungsörn Sverige, samt myndigheter och organisationer om samverkan för att utveckla projektidén och genomföra en förstudie.

Vill du ha lokala nyhetspushar i din mobil? Ladda ner ÖP:s eller LTZ:s nya app här, till Iphone eller till Android! Länk till ÖP:s iPhone-app: https://goo.gl/QSzSm8

Länk till ÖP:s Android-app: https://goo.gl/usRKZl

Länk till LTZ:s iPhone-app: https://goo.gl/czcVdI Länk till LTZ:s Android-app: https://goo.gl/ZT9S1N

Maria Immefors 063-16 16 27 [email protected]