Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt naturreservat vid Sonfjället

Ett 175 hektar stort området vid Telebäckdalen, som angränsar till Sonfjällets nationalpark, kommer att bli naturreservat. Reservatet tillkommer efter en bytesaffär mellan Bergvik Skog och Naturvårdsverket.

Bergvik Skog och Naturvårdsverket har kommit överens om att byta marker med varandra. Detta innebär att Naturvårdsverket avsätter cirka 2 500 hektar mark med höga naturvärden till naturreservat i länet. 175 hektar av dessa finns i Telebäckdalen som angränsar till den sydöstra delen av Sonfjällets nationalpark.

I Telebäckdalen finns det brandpräglad urskogsartad tallskog och i norr genomkorsas denna av en djup bäckdal med likaså urskogsartad granskog.

– Detta är ett stort steg framåt för reservatbildningen i Jämtlands län och våra möjligheter att fylla de uppsatta miljömålen, säger Helena Eriksson, chef för naturvården på Länsstyrelsen i Jämtlands län.