Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt orkestersamarbete: Nu blir det riktigt sväng med stråk och blås i Sveg och Ljusdal

De är två helt olika orkestrar, med musiker från orter som Hede, Hudiksvall, Älvros, Söderhamn, Bollnäs och Ljusdal. På lördagen samlades de för första gången i Ljusdal för att repetera tillsammans.

Annons

Det är något av en utmaning att få ihop tillräckligt med musiker för att få till en fyllig konsert om man bor i Norrlands inland med långa avstånd mellan orterna. Det gäller både Ljusnandalens storband och Ljusdalsbygdens kammarorkester.

Den här gången planeras något extra speciellt, en jazzig repertoar som hör till den amerikanska musikskatten från 1930-talet och framåt.

– Idén har funnits länge, men det var i våras vi köpte in arrangemangen, berättar Yngve Persson, Älvros, som leder Ljusnandalens storband.

Han tog kontakt med Ljusdalsbygdens kammarorkester som nappade på förslaget. Som dirigent anlitades Kenneth Johansson från Bollnäs, lärare på Bollnäs kulturskola till vardags och väl bekant med sångskatten från USA.

Vid pianot Gunnar Åkerhielm, Ljusnandalens storband.

Resultatet ska bli två konserter med musik ur "The great american songbook", i Svegs kyrka den 19 november och i Slottegymnasiets aula i Ljusdal den 20 november. Det blir musik av kompositörer som Cole Porter, George och Ira Gershwin, Jonny Mercer, Harold Arlen och även av Antonio Carlos Jobim.

Storbandet har funnit under olika namn i över 35 år och har sin bas i Härjedalen, även om många av musikerna i dag pendlar från såväl Undersvik som Hede.

För Karin Johansson, sångpedagog i Ljusdal till vardags, är känslan att få sjunga med en riktig orkester med både stråkar och blås något hon längtat efter. Hon har varit sångerska i Ljusnandalens storband i flera år, från början i en kvartett, Harmony Ladies, nu är de två sångerskor kvar. Förutom hon själv är Eva Regnander från Ytterhogdal solist på konserten, liksom Kari Sjöstrand på saxofon.

Mateusz Slojewskij från Ljusdalsbygdens Kammarorkester med sin cello.

–Det är roligt att få sjunga de här äldre jazz-melodierna tillsammans med en större orkester. Jag får vara lite instrumentalist även som sångerska, säger Karin Johansson.

Lördagens repetition samlade ett 40-tal musiker tillresande från ett stort geografiskt område – från Söderhamn i sydost till Hede i nordväst. För Ljusdalsbygdens kammarorkester innebär det en speciell utmaning att spela de speciella jazzrytmer på stråkar som de normalt inte har på repertoaren.

Storbandet måste i sin tur förhålla sig till en ny klangvärld och ett mer dynamiska spelsätt för att anpassa sig till stråkinstrumenten. Dessutom är det ovant för storbandet att ha en dirigent. Bandledaren spelar ju i normala fall själv ett instrument.

Ljusdalsbygdens Kammarorkester och Ljusnandalens Storband repeterar inför två kommande konserter under hösten, i Sveg 19 november och Ljusdal 20 november. Från vänster stråkmusikerna Ebon Ulmeryd Persson, Amalia Johansson och Georg Forss.

– Vi är kanske sista generationen orkestermusiker på landsbygden. Utan ekonomiskt stöd från Länsmusiken i Jämtland för att kunna hyra in musiker vid behov skulle vi inte överleva, säger Yngve Persson i storbandet.

–Det finns tyvärr ingen återväxt på blåsmusiker, det är samma problem i hela landet, konstaterar han.

Kari Sjöstrand och Yngve Persson på saxofon under repetitionerna på lördagen.

Ändå planeras för fullt redan för vårens konsert, då blir det en minneskonsert som hyllar 100-åringen Ella Fitzgerald.

LÄS MER: "Många låtar är sentimentala"

Swing med storbandet

Tidlös Mozart i Färila och Hudiksvall

Annons