Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oenig hovrätt sänker straffet för övergrepp i rättssak

/
  • Mannen vill binda fast sin avlidna mammas före detta sambo vid en skylt. Han skrev också kvinnomisshandlare på sambons arm med en tuschpenna.

Hovrätten för nedre Norrland sänker straffet för en man i Härjedalen som i vintras dömdes till en månads fängelse för övergrepp i rättsak och ofredande. Men några nämndemän ville hellre fria än fälla.

Annons

Det var förra sommaren som mannen åkte hem till en annan man, hans då nyligen avlidna mammas före detta sambo, och drog ut honom på gatan för att binda fast honom vid en stolpe. Två kvinnor försökte hindra honom och sa att de skulle ringa polisen. Enligt dem och åtalet sa mannen att då skulle de få "se på fan".

Enligt tingsrätten dom kan det uppfattas som att mannen försökte hindra dem från att vända sig till polisen och därför dömdes han för övergrepp i rättssak.

Domen i hovrätten säger samma sak men menar samtidigt att det finns flera förmildrande omständigheter. Mannen är inte tidigare straffad, han lever under ordnade förhållanden och det är inte sannolikt att han skulle begå nya brott. Det som hände var också kopplat till att mannen fått reda på saker om moderns tidigare sambo och hur denne behandlat henne, saker som delvis blev kända för mannen i samband med att modern gick bort.

Därför sänker hovrätten straffet till femtio timmars samhällstjänst. Domen för ofredandet står fast och mannen ska betala skadestånd till moderns tidigare sambo.

Hovrätten var inte enig i sin dom, två av nämndemännen ansåg inte att det är klart att mannen uttalat sig mot de två kvinnorna som åklagaren påstår i åtalet. De menade att mannen skulle frias från åtalspunkten övergrepp i rättssak.

Annons