Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olsson vill upprepa Falun-succén: "Nu ska vi se hur den här 36-åringen räcker"

Skador, förkylningar och långa perioder borta från familjen har kantat Johan Olssons karriär. Men med nya rutiner och en plats i landslaget är det en hel och frisk Olsson som satsar mot ett nytt VM, även om det inte var en självklarhet att komma tillbaka: "Jag kan erkänna att det fanns tvivel".

Annons

Det blev inte alls den säsong Johan Olsson hade hoppats på. Istället för möjliga triumfer i långloppscupen drogs han med sjukdom och skador under hela förra säsongen. Det är ett och ett halvt år sedan han stod i tävlingsspåret och snart, mycket snart, är det dags för första tävlingen tillbaka i landslagsdräkten.

– Det är spännande särskilt nu när jag varit borta ett tag. Jag känner mig ganska nollställd inför den här säsongen, säger han och fortsätter:

– Från förbundets håll var man öppen för att jag kunde komma tillbaka om jag kände mig motiverad. Men det tuffaste beslutet var hemma. Jag kände att jag inte var riktigt klar med skidåkningen och ville avsluta i världscupen och ta mig till VM.

Familjen, som består av Anna och Johan och två döttrar på två och sex år, bor i Sundsvall. Men just nu är han och resten av familjen i Bruksvallarna. De bor inte med resten av landslaget och det är en förutsättning för att Olsson ska kunna fortsätta med längdåkning på absoluta toppnivå ännu en säsong.

– Det hjälper otroligt mycket för motivationen. Jag känner att den tid jag lägger ner på skidåkningen är värt det. Den satsning jag gjorde inför VM i Falun där jag var mycket själv tog väldigt hårt psykiskt på mig, att vara borta så mycket från familjen. Jag var borta nästan åtta veckor i sträck från barnen.

Att ha familjen nära är en grundpelare i satsningen i landslaget och mot VM i Lahtis. Han vet att frun Annas insats är en stor anledning till att han kan leva det liv han lever och är tacksam för det.

– Jag har två rätt små barn och en fru som tar enormt mycket jobb för att jag ska kunna göra min satsning. Det är guld värt för mig. Samtidigt når man en punkt där man känner att det får vara nog. Men Anna kände nog att jag var rätt motiverad och sugen på att fortsätta.

Diskussionen hemmavid tidigare i år landade i att det blir minst en tävlingssäsong till för Johan Olsson. Även barnens närhet betyder mycket för satsningen och ger välbehövlig distraktion från jobbet.

– De gör att jag får chansen att kliva ur skidåkningsbubblan och sätta mig på golvet och bygga lego eller leka med dockor. Eller bara sitta och titta på barnprogram och vara närvarande med barnen - det gör att man kliver ur tävlingsmodet.

– Att ha möjligheten att ha dem med här var en grundbult för att lägga den här tiden och året framför mig mot VM - den blir värd sitt pris mentalt, fortsätter han.

Att köra på för fullt ytterligare ett år var inte ett självklart val, särskilt som förra säsongen satte sina spår. Men till syvende och sist var Olsson ännu inte redo att ge upp den redan mångåriga karriären.

– Jag kan erkänna att det fanns tvivel. Vid 36 års ålder är det inte självklart att man bara ska fortsätta år efter år. Det är dels en diskussion med de där hemma för att se vad man kan göra för att planera och kunna vara mer tillsammans även om jag har ett jobb som tar väldigt mycket tid från att vara hemma.

Kroppen har tagit mycket stryk och det är inte samma sak att satsa mot ett mästerskap vid 36 års ålder som det var för tio år sedan. Och förra säsongen satte sina spår. Inför Vasaloppet kom beskedet att Olsson skulle missa loppet på grund av en revbensskada som han drog på sig redan i Sotji 2014.

– Den skadan var jag faktiskt orolig för. Det tog väldigt lång tid att komma över den och det var nog först in i juli som smärtan började släppa på ett kontinuerligt sätt. Jag var inte smärtfri hela tiden utan hade tider på dygnet då jag hade ont, säger Olsson och fortsätter:

– Nu känner jag mig frisk och hel och har gjort det ganska länge så det är härligt att kunna planera träningen och inte behöva starta om hela tiden.

VM i Lahtis är det stora målet den här säsongen. Om det blir den regerande världsmästarens sista mästerskap eller inte är oklart men det är full satsning mot att det ska bli ett lyckat VM.

– Jag trivs allra bäst med att ha en grej att träna för. Jag har lagt upp träningen och jag ligger väldigt offensivt mot just VM.

– Jag ligger på väldigt höga träningsvolymer fortfarande och jag har en annan plan i år för att hålla mig frisk och skadefri för att ha bättre kontinuitet inför VM så jag inte behöver göra en krisplan igen som inför Falun.

Inför VM i Falun var uppladdningen inte klockren för Olsson vars karriär har kantats av just sjukdomar och förkylningsperioder som satt käppar i hjulen. Men med beskeden han fått från bra försäsongsträning och en sommar då han kunnat gå för fullt hoppas han på en upprepning av det medaljrika mästerskapet. Det blev silver i stafetten, brons på femmilen och guld på 15 kilometer fri stil.

– Jag var nog nästan i mitt livs form där, det är få gånger som jag haft den känslan i kroppen som jag hade då. Om jag får fortsätta vara frisk och jag kan följa min plan så är chanserna goda i alla fall.

Är VM i Falun höjdpunkten i karriären?

– Jag skulle säga att femmilen i Val di Fiemme nog är den prestation som jag sätter allra högst. Det var något ingen annan hade gjort förut och något jag är otroligt stolt över. Men hur arenan var i Falun och bli världsmästare på hemmaplan, det är nog oslagbart.

Nu är det med en god känsla i kroppen och knoppen som Olsson laddar inför kommande säsongen. Om en vecka körs Bruksvallsloppet som ligger till grund för de första världscuputtagningarna och det återstår att se om Olssons nya satsning och taktiken håller.

– Nu får man se hur den här 36-åringen räcker, säger Johan Olsson.

LÄS OCKSÅ:

Johan Olsson tog med familjen till Bruksvallarna: "Tävlandet är inte lika viktigt nu"

Längdlandslaget på plats i Bruksvallarna: Så här upplägget ut

Skarpa kritiken från skidläkaren: "Sporten får svårt att överleva"