Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Även härjedalingar har rätt till vård på lika villkor

Annons

Härjedalingar är inte bortskämda med viss sjukvård på nära håll. All specialistsjukvård och mer avancerade undersökningar föranleder långa resor till Östersund eller längre.

Nu verkar det som om sjukvården försämras ytterligare och det rejält.

När Region Jämtland Härjedalen dras med ett gigantiskt underskott och Härjedalen sliter med brist på läkare så har tankarna väckts om att läkare kan ha jour med B-beredskap, vilket innebär en inställelse på två timmar.

Detta kan då lösas med att en läkare i Sveg eller Funäsdalen kan ha jour över hela Härjedalen.

Det som var tankar blev plötsligt verklighet under höstlovsveckan då akut sjuka som sökte Svegs hälsocentral fick veta att läkare fanns 14 mil därifrån. Ingen information eller annons till allmänheten utan bara ett vansinnigt faktum.

Läkarmottagningen i Sveg sköts under jourtid av sjuksköterskor anställd i kommunen tillsammans med jourdoktor. Jag bara undrar: Hur tänkte ni?

Om ni tänkte alls vill säga. För ni tror väl inte att någon sjuksköterska vill ha en arbetssituation där hen ensam ska möta akutfall som både kan vara livshotande och avgörande i tid och insats för hur utgången blir?

Försvaret kan knappast vara att Funäsdalen haft sådana situationer. Då ska man veta att vid flera livshotande tillstånd i Västra Härjedalen som krävt ambulanshelikopter har man via djungeltelegrafen letat upp pensionerade läkare eller andra läkare som inte varit i tjänst och på så vis fått korrekt diagnos och snabba beslut.

Nyligen fick en patient som inte hade livshotande men mycket allvarlig akut åkomma ingen läkarkontakt alls. Tillståndet föranledde sedan snabb transport till Umeå.

Jag efterlyser dialog med medborgare, dialog med anställda som berörs även inom kommunen, risk- och konsekvensanalys, förhandlingar med berörda fack och annat än floskler som att "vi vill på sikt sprida läkarberedskapen över hela Härjedalen och ge tillgång till sjukvård för alla".

Uttalandet från chefen för HC i Funäsdalen befäster att detta inte var en tillfällig lösning, utan går det en gång så går det fler gånger.

I avtalet för slutenvårdsplatserna (finns fyra i Sveg) mellan kommunen och dåvarande landstinget finns att läsa att landstinget ska hålla med läkarberedskaplinje i Sveg, varför detta dessutom kan ses som ett avtalsbrott.

I grunden handlar det om respekt för människor i glesbygd. Sjukvården är en viktig del som man helst inte vill uppsöka men när det behövs så ska den bara finnas där.

Vi som bor här betalar skatt och har rätt till det som avses i patientlagen om vård på lika villkor.

Margareta Mahmoud Persson

sjuksköterska och ersättare i Regionfullmäktige Jämtland Härjedalen (KD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons