Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Staten står för förödande konsekvenser för fjällbonden, inte samerna

I ett genmäle till Lars Rumar utvecklar Olle Larsson, Härjedalspartiet, sin historiesyn.

Annons

Det är inte samerna som orsakat de förödande konsekvenserna för fjälljordbruket utan staten, riksdag, regering och myndigheter som ensidigt gynnat rennäringen på andras bekostnad inom det så kallade renbetesområdet. Här fanns en gång mångfald, nu är det mest enfald som gagnar renägarna.

Jag har hämtat historiska fakta ur Norstedts Sveriges historia 13 000 f.Kr. - 600 e.Kr. och Riksarkivet:

· Från den norska kusten drevs boskap på sommarbete upp i Härjedalsfjällen från ungefär 2 500–2 000 f.Kr. Kornodling förekom möjligen från 1 500 f.Kr. (Sveriges historia).

· Det finns dokumenterade fastighetsaffärer från Tännäs år 1407. (Riksarkivet).

Rumar menar att fjälljordbruket är olönsamt. Jag menar att rennäringen är mer bidragsberoende, inte bara vad gäller pengar utan också marktilldelning.

Rumar påstår att utvidgningen av renbetesfjällen avsåg att kompensera samerna för de stora betesområden de, enligt honom, skulle ha fråntagits vid avvittringen. Sanningen är att renägarna fick alla sina önskemål tillgodosedda vid avvittringen i Härjedalen, vilket inte den övriga befolkningen fick. Några tiotal år senare ville renägarna ha ännu mer marker. Då köpte staten bland annat in hela byarna Högvålen och Sörvattnet under hot om expropriation.

Sedvanerättsprocessen om vinterbete var en följd av att renägarna genom historien hela tiden fått hjälp av staten att expandera sitt marknyttjande i Härjedalen. Markägarna såg sig tvingade att gå till domstol för att få frågan utredd. Rennäringen, företrädd av samebyarna, förlorade och har alltså ingen rätt att av ålder beta på marker utanför renbetesfjällen, en självklarhet för alla som är insatta i Härjedalens historia.

Härjedalspartiet är det enda parti som tar ställning för att ingen ska särbehandlas på grund av etnicitet och/eller näringstillhörighet. En same kan bli bonde i Skåne men en bonde från Skåne kan inte bli renägare i Härjedalen.

Olle Larsson ordförande Härjedalspartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons