Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anhörig till äldre på boende ej tillfrågad

Jag har genom Tidningen Härjedalen fått veta att omsorgsboendena i Lillhärdal och Vemdalen ska omvandlas till trygghetsboenden. Som anhörig, har jag egendomligt nog, inte fått någon information från kommunen om detta.

Annons

Som anhörig till boende på Mobacka i Lillhärdal är jag regelbundet där på besök. När Anna-Lena Andersson säger att det bor personer på omsorgsboenden som skulle vara mer betjänta av trygghetsboenden, så förstår jag inte vad som menas. Jag har inte träffat någon boende som inte behöver den omsorg som finns på Mobacka. Sedan finns det säkert äldre som behöver trygghetsboende också.

Jag håller med Göran Mann att Härjedalens kommun ska vara stolt över kvaliteten i den äldreomsorg som kommunen har. En viktig del i den är att när boendet finns i den egna hembyn eller i nära anslutning så underlättar det besök av släkt och grannar, boende känner andra boende och de känner också personalen som de kan tala sin dialekt med. Det är kvalitet på riktigt. Här ligger Härjedalens kommun i framkant och borde ta vara på det. Jag är bosatt i Stockholm och har vänner som haft anhöriga på omsorgsboenden här. Det är stora omsorgsboenden där ingen känner någon, där boende blir bortglömda både inomhus och utomhus.

Enligt Anna-Lena Andersson kommer socialförvaltningen i sin helhet gå med 9 miljoner kronor i underskott detta år. Det är troligen innan de cirka 2 miljoner som staten skjuter till för att öka bemanningen inom äldreomsorgen är inräknade. Anna-Lena Andresson säger indirekt i sin artikel att något måste göras för att pressa kostnaderna. Befolkningen i kommunen blir allt äldre, lever allt längre men är också friskare allt längre upp i åldrarna. Det kan mycket väl behövas en översyn av äldreomsorgen och kanske behöver vissa saker också förändras i takt med att tiderna förändras. Det viktiga är att detta göra i samarbete med kommunens invånare. Jag är övertygad om att möten med anhöriga, boende, andra engagerade skulle resultera i flera goda förslag på hur äldreomsorgen i kommunen kan behålla sin goda kvalitet och samtidigt vara kostnadseffektiv.

Susanne Johansson

anhörig

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons