Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dålig information om nya tider på återvinningscentralerna

Så dök den då upp, knappt fyra veckor innan ikraftträdandet. Vadå? Jo, Miljö-almanackan, denna i övrigt så dugliga produkt, som vi vant oss vid att använda för att hålla reda på sophämtningsdagar och för att få allehanda råd om miljön.

Annons

Det är bara det, att för 2015 har det tillkommit en funktion, som jag tvivlar på att gemene man blir så imponerad av. Nämligen en slags kodmärkning om de nya öppettiderna på kommunens återvinningscentraler.

Nya öppettider? Javisst, enligt ett politiskt beslut, det vill säga ett ärende som beretts av tjänsteman, och som bara klubbas igenom utan diskussion, så har man beslutat ändra öppettiderna, som tidigare varit desamma i hela kommunen, till att de nu är på olika dagar och tider. Helgöppet blir på lördagar i stället för söndagar. På en del ställen varannan vecka, eller, för de minsta, var fjärde vecka. Detta så att man ska kunna åka till en annan återvinningscentral om den man brukar åka till är stängd.

Vad bra! Den Hede-bo, som sin vana trogen åker till Returen en onsdag, fortsätter då till antingen Sveg eller Funäsdalen, trodde ni? Och de som kommer på söndagen, vart ska de åka?

Det hör till saken att ingen tillfrågats om vad de tycker om den här förändringen. Varken personal – åtminstone inte i på anläggningen i Ljusnedal –, turistnäring, företagarförening eller byalag. På förfrågan får jag veta att det är klagomål på öppettiderna, som man grundat tjänstemannaförslaget på. Det som sedan klubbats politiskt. Några diarieförda sådana klagomål kan man inte visa på. Jag vet, för jag har begärt ut, och fått, dokumentationen i ärendet.

Nåväl, så långt om bakgrunden. Men så kommer då denna almanacka, där förändringen står under januari månad. Det är det enda meddelande som kommit mig tillhanda som kommuninnevånare. Inga anslag om förändringen på Återvinningen, inget följebrev till almanackan.

Då återstår att försöka tyda kodningen i almanackan i form av färgade små fyrkanter. Gult för Lillhärdal, så svagt att det knappt syns. Rött för Sveg, lila för Funäsdalen, rosa för Hede. Dessa tre färger/nyanser är inte lätta att skilja åt. Återstår grönt för Lofsdalen och blått för Ytterhogdal. Att ett stort antal av våra män är blå-grönt färgblinda, det borde inte vara okänt för den som ansvarat för den här informationen.

Så synd att man skall behöva bli irriterad på den här publikationen, som för övrigt innehåller mycket praktisk information och vackra bilder, tagna bland annat av medlemmar i Härjedalen Fotoklubb.

Carin Ahlstedt, Funäsdalen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons