Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppet brev till Rabbalshede Kraft AB

Annons

Vi läser i bolagets årsredovisning för 2013, att 2014, ska bli ett förändringens år för Rabbalshede Kraft AB. Ni skriver att ni skall, prioritera ett antal intressanta framtida projekt med färdiga tillstånd där upphandling pågår och kommer i större utsträckning än tidigare, att sälja både befintliga parker och hela eller delar av framtida parker.

Vi är inte alls förvånade, lönsamheten för vindkraft saknas sedan sommaren 2011, en tickande bomb för alla vindkraftsägare. Samtidigt har röstmajoriteten i Rabbalshede Kraft AB köpts upp, av ett utländskt bolag med märkligt hemliga ägare. Detta kan nog räcka, för att förklara bolagets ”förändrade inriktning”.

Vi har aldrig trott, att ni tänkt bygga och äga några vindkraftverk på Åndberget i Lillhärdal, eller att ni skulle leva upp till era löften gentemot den självutnämnda representanten för byn, Föreningen Medvind, beträffande 1 procent i bygdepeng årligen och 25 permanenta arbetstillfällen i byn. Det mycket sent uppdykande avtal med Medvind, som var huvudskälet till, att kommunpolitikerna beslutade gå emot en stor folkmajoritet i byn och sin egen översiktsplan 2012-08-29 och igen 2013-10-02, är så lömskt skrivet, att det inte binder er till några åtaganden alls, om bolaget inte ”beslutar sig för att uppföra vindkraftverk i Vindparken”, detta står klart och tydligt i avtalet under 3.1.

När ni meddelar, att ni ska sälja bort de byggrätter ni i en framtid hoppas kunna få fram med kommunens hjälp på Åndberget, lär ni inte besluta er för, att uppföra några vindkraftverk i området. Därmed faller hela avtalet med Medvind och alla, som trots varningar och påpekanden från vår förening, ändå haft en närmast sekteristisk tro på era fagra löften, står där med lång näsa.

Det är svårt nog, att överhuvudtaget kunna sälja några byggrätter, när vindkraften inte har någon chans till lönsamhet under många år framåt. Att byggrätter på Åndberget skulle kunna säljas, dessutom belastade med skyldigheten, att betala en stor bygdepeng från framtida vindelsproduktion, finns inte ens på kartan.

Hur ska ni kunna se de lättlurade politikerna i Härjedalens kommunfullmäktige och deras trosfränder i Lillhärdal i ögonen? Vilken anledning har kommunens politiker, att fortsätta stötta bolaget och era märkligt hemlighetsfulla utländska ägare? Är det inte dags nu, att alla, som gått på era påståenden om, att ni skall bygga, äga och driva 101 vindkraftverk på Åndberget, betala mångmiljonbelopp årligen i bygdepeng till bygden och garantera 25 permanenta arbetstillfällen i byn, äntligen får veta sanningen från er?

Lägg därför snarast ned detta olyckliga projekt, som redan under mer än sex år orsakat så mycket onödig skada och osämja i relationerna mellan människorna i Lillhärdal med omgivningar. Det minsta byn behöver, är att än en gång, utsättas för denna typ av lycksökare, som lurar skjortan av alla för sin egen snöda vinnings skull. Vi upprepar det vi sagt hela tiden, ni har aldrig tänkt leva upp till era fagra löften. De var bara till för att politikerna, utan att ens ha sett er slutliga ansökan, aningslöst skulle rösta för en nödvändig tillstyrkan av era planer. Detta är nu helt uppenbart för de flesta.

Billy Anklew

ordförande föreningen För Småskalig Vindkraft i Lillhärdal – FFSV

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons