Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem mår dåligt av en alkoholfri jul?

Lars-Ivar Nilsson, pastor i Härjedalens pingstförsamling, är säker på att ingen mår dåligt av en alkoholfri jul.

Annons

Julen är den värsta helgen för de som är utsatta för alkoholens konsekvenser. Nära 100 personer beräknas omkomma under året i trafikolyckor som har orsakats av alkohol. Dessutom drabbas många ytterligare av svåra trafikskador som en följd av vad berusade personer ställer till med. Framtidsdrömmar slås i spillror både för olycksdrabbade och deras anhöriga. Missbruk i dess olika former beräknas skörda mer än 1500 liv under året. Cirka 15000 personer kör alkoholpåverkade varje dag på de svenska vägarna. Mellan fem och sex miljoner körningar genomförs årligen av personer med alkohol i blodet. Bara under december månad köps det alkohol för mer än 4 miljarder kronor i Sverige.

Om vi i Sverige bestämde oss för att helt avstå från alkoholinköp motsvarar det ett belopp som skulle räcka till att varje år någonstans i tredje världen bygga 6000 skolor med 300 barn i varje skola samt lärarlöner. Som en jämförelse kan nämnas att alkoholkonsumtionen överstiger det svenska samlade stödet till katastrofer i världen. Cirka 200000 barn lever idag i hem där föräldrar dricker för mycket. Av dessa är få kända missbrukare. Antalet barn som möter julen med ångest, rädsla och djup olust är mycket stort. De vet vilket innehåll alkoholkonsumtionen kommer att ge deras jul. Många vet på förhand att de kommer att utsättas för våld, alltför ofta för grovt våld. Den bästa julklappen dessa barn kunde få vore nyktra föräldrar.

Vad kan göras och vad är realistiskt? Det finns goda föredömen i det svenska folkhemmet. Strömsunds kommun arrangerade under en följd av år vad man kallade för en ”Vit februari”. Satsningen var ett folkhälsoprojekt som hade till syfte att få kommunens invånare att avstå från alkohol under en hel månad. Satsningen började som ett privat initiativ men utvecklades till en kommunal angelägenhet. Se på www.vit­februari.se!

De flesta är överens om att vi behöver alkoholfria zoner i samhället. Trafiken och arbetsplatsen är självklara sådana. Det borde vara lika självklart att skapa alkoholfria zoner runt alla barn. Den myt som har skapats att alkohol hör ihop med fest borde slås sönder.

Med dessa rader vädjar jag till alla föräldrar att julen 2014 helt avstå från alkohol. Kanske att du kommer att sakna alkoholen men definitivt kommer du inte att må dåligt. Du kanske också kommer att upptäcka en ny och djupare dimension i familjerelationerna när du har mental kapacitet att vara närvarande hos barnen och delta i deras julfirande. Inga förfärliga dagenefterupplevelser med huvudvärk och dåligt samvete.

Kort sagt är det ingen som kommer att må dåligt av en alkoholfri jul. Däremot blir det många, inte minst barn, som kommer att få se en av sina största drömmar gå i uppfyllelse, att få fira jul med nyktra föräldrar.

Lars ­Ivar Nilsson

pastor i Härjedalens pingstförsamling

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons