Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ordförande slår ifrån sig kritiken mot socialförvaltningen

/

– Vi har vidtagit åtgärder och arbetsmiljön har blivit bättre. De förändringar vi har genomfört har fått effekt, säger socialnämndens ordförande Anna-Lena Andersson (S).

Annons

Höga kostnader för konsulter, folk som slutar och problem med arbetsmiljön. Som TH berättat tidigare stormar det kring socialförvaltningen i Härjedalen. På senaste fullmäktigemötet fick socialnämndens ordförande Anna-Lena Andersson (S) skarp kritik från oppositionen, som föreslog en oberoende utredning av verksamheten.

Förslaget röstades ner med kommunfullmäktiges ordförandes utslagsröst.

Nu reagerar Anna-Lena Andersson mot en kritik som hon tycker är ensidig och orättvis.

INSÄNDARE: Alliansen tycker majoriteten sätter egen prestige framför arbetstagarnas väl

Anna-Lena Andersson berättar att hon har pratat med de fast anställda på socialförvaltningen och att läget är bättre där nu än för några år sedan.

– De tycker att det är bättre stämning nu.

Vågar de anställda verkligen säga som det är till dig eller sin chef?

– Jag tror det. Jag tycker också att det märks när jag är där; jag är på kontoret flera dagar i veckan. Det känns att stämningen är bättre, gladare.

Anna-Lena Andersson medger att det har funnits brister i arbetsmiljön under de senaste åren och att förvaltningen har arbetat för att lösa problemen.

– Vi har nu en arbetsledning som finns närmare verksamheten och vi har omfördelat resurserna inom socialförvaltningen, bland annat från beroendeenheten till barn och unga, där resurserna behövs bäst just nu.

Anna-Lena Andersson säger också att det är tuffare att jobba på ett socialkontor i dag, jämfört med för några år sedan.

– Det är ett hårt tryck på socialtjänsten. Lagkraven har skärpts och det är mycket att göra nu med alla våra ensamkommande. Vi öppnar ett nytt boende varje månad.

Varför har så många slutat de senaste två åren?

– Jag tror att det finns många olika orsaker till att man slutar. Några har flyttat hemåt och andra har funnit kärleken någon annanstans.

Kan det finnas någon intern orsak, som till exempel arbetsmiljö, eller att arbetsledningen inte fungerat?

– Det kan inte jag veta. Det är svårt att säga från fall till fall vad det beror på. Vi erbjuder alltid avslutningssamtal.

Men kan arbetsmiljön ha spelat roll?

– Så kan det väl vara, att vissa känner att man inte mäktar med utifrån att det varit tufft ett tag, säger hon.

Det är brist på socialsekreterare i hela landet. Socialförvaltningen har nyligen gjort en analys och konstaterar att de riskerar att inte klara lagkraven inom verksamheten för barn och unga. Det handlar om att kunna rekrytera och behålla personalen.

Läs mer: Socialförvaltningen har köpt konsulter för närmare fyra miljoner kronor

– Vi kan inte längre bara locka med ren luft och fin natur. Vi flaggade redan i våras att vi behöver hitta nya sätt att rekrytera på. Jag vet att det jobbas med frågan inom personalavdelningen. Socialförvaltningen har också besökt socionomutbildningen vid Mittuniversitetet för att locka nya socionomer till Härjedalen.

Under senaste fullmäktige fick Anna-Lena Andersson kritik för att socialförvaltningen inte återsökt pengar från Migrationsverket, för de ensamkommande flyktingungdomar som kommunen tar emot. Enligt politiske vilden Billy Anklew riskerar kommunen att gå miste om 20 miljoner kronor.

– För det första går det inte att veta exakt hur stor summa det handlar om, säger Anna-Lena Andersson.

– För det andra har vi gott om tid på oss att söka de här pengarna; ända fram till årsskiftet. Vi jobbar för fullt med återsökningarna nu. Att vi inte gjort det tidigare beror på att vi inte har haft någon ordinarie chef för den verksamheten under sommaren.

Läs mer: Enhetschef säljer tjänster från eget bolag till socialförvaltningen

Annons