Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

75,000 timmar på 1200 volontärer gör O-ringen möjligt: "Dom är ovärderliga"

Snart är O-ringen 2016 bakom oss och med det stäplar också många slitna volontärer ut. Vi hann träffa ett axplock av alla människor som öppnat och stängt Sälenarrangemangets dörrar för i år.

Annons

Vissa har börjat sina dagar klockan fem på morgonen. Arbetsuppgifterna har varierat och innefattats av allt från sopsortering till att bära ut kontroller och bygga upp målfållor. Ibland har dagarna slutat, låt oss säga, senare än planerat.

David Shearer, till vardags ingenjör, tog exempelvis ut två veckor av sin semster för att hjälpa till. I onsdagskväll drog han ut kabel från en gröna kabelsnurran åt den så kallade "onlinegruppen". Ett arbete som fortsatte långt efter att de sista tävlanden gått i mål.

David Shearer, till vardags ingenjör.

Volontärerna på O-ringen har bokstavligen talat haft tusen ansikten och kanske lika många uppgifter. Drygt 75,000 timmar har bland annat fördelats på de 1200 funktionärerna. Något som varit en förutsättning för att ro detta enorma arrangemang i hamn. Henrik Boström, VD för O-ringen, säger själv att utan volontärerna så hade O-ringen aldrig varit möjligt.

– Det skulle inte gå att göra någon av de stora idrottstävlingarna, säg Vätternrundan, Vasaloppet och såklart även O-ringen, utan volontärer. Tävingarna bygger på ideell kraft och är alltid en direkt förutsättning. För oss, för besökarna och för många andra, säger han.

Henrik Boström, VD för O-ringen.

Många av funktionärerna har bestått av aktiva i Dalarnas orienteringsföreningar men i år har trycket varit så hårt på manskapet och man dessutom tagit hjälp av diverse andra föreningar. Tävlingsveckan har såklart varit kraftprovet.

Per Winther, även han en av funktionärerna, är en av de som börjat sin dag vid tidig morgontimme för att bära upp och programmera kontrollerna ute på fjället. Upp har han tagit sig med fyrhjuling men att installera kontrollerna har också inneburit gång i varierad fjällterräng.

Per Winther berättar om jättejobbet att placera ut kontrollerna

– Vi installerar ju 150-300 kontroller uppe på fjället, utplacerade av flera olika team såklart. Radiolänkarna som vi också måste placera ut, för att vi ska kunna följa loppet online, väger 10 kilo per låda. Det är ganska slitsamt, berättar han.

Vecka 29 och vecka 30 är som mest intensiva och det är också då som flest volontärer används. Man har dock ett mål att minska på timmarna för att lätta på arbetsbördan från funktionärernas axlar. Mycket har redan kunnat göras med teknisk hjälp men tanken är att komma ned från 75,000 till dryga 50,000 timmar.

– 1985 hade vi 4000 volontärer på 400,000 timmar och idag är vi som sagt drygt 1200 på runt 75,000. Utan våra volontärer så finns inte O-ringen, avslutar VD:n Henrik Boström.

Annons