Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter jätteskandalen i O-ringen – fusket kan ha pågått i flera år: "Finns tydliga indicier på det"

En man fuskade under O-ringen i Sälen genom att tävla med två olika identiteter. Nu skriver Sportbladet att fusket kan ha pågått i flera år. – Ja, det stämmer att det finns tydliga indicier på det, säger säger tävlingsledaren Jan Troeng till tidningen.

Annons

Regelfusket upptäcktes under O-ringens sista dag.

Det var i fredags, efter att O-ringen avslutats, som Sporten kunde rapportera om ett identitetsfusk. En man ska ha använt sig av två olika identiteter under de fyra första tävlingsdagarna, ett finskt falskt alias under morgnarna för att lära känna banan och sitt riktiga under eftermiddagarna.

Inför fredagens etapp, den sista, åkte mannen fast för sitt fusk – och enligt Sportbladet är inte detta första gången han använt sig av den regelvidriga taktiken.

– Det är ingenting som vi fått in en anmälan kring nu, så det är ingenting jag känner till. Vi kommer göra en utredning som rör det här fusket kring O-ringen och göra en anmälan till orienteringsförbundet i det ärendet, sägerJan Troeng, O-ringens tävlingsledare.

LÄS MER: Man fuskade på O-ringen – diskvalificerades inför sista etappen

För Sportbladet berättar Jan Troeng att de kommer titta igenom tidigare års resultatlistor för att bilda sig en uppfattning om mannen fuskat vid andra tillfällen. Enligt tidningen ska han ha sprungit med två identiteter även vid O-ringen i Skåne 2014.

– Ja, det stämmer att det finns tydliga indicier på det. Och det är det vi ska titta på. Vi är medvetna om att vi ska titta på det och håller på med det, berättar Troeng.

Fuskaren var i topp under tävlingarna 2014 fram till den femte - och sista - etappen. Under den jaktstarten sjönk han kraftigt i resultatlistorna.

Det har ännu inte bekräftats från O-ringens tävlingsledning om fusket skett tidigare eller om det var en engångsföreteelse.

LÄS MER: Tove Alexandersson totaldominerade O-ringen – sprang hem jättesumma

Annons