Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här ger sig O-ringens äldsta damorienterare iväg

I ett hastigt ögonblick, precis innan start, uppenbarade sig O-ringens äldsta dam. Hon hann ge oss en snabb inblick innan starten av henne fjärde etapp.

Annons

Margareta Hansson bor till vardags i Storvik utanför Gävle men föddes i Sälen 1924 där henne mormor vallade kor i närheten av Högfjället. Idag står där ett hotellkomplex och karaktären i naturen har modligen skiftat sedan tiden innan världskrigstidens andra del.

Orienteringstävlandet kom förhållandevis sent – första tävlingen sprang hon i 50-års åldern. Med sina 92 år är hon äldst i damstartfältet i 90-klassen. Orienterarrutinerna sitter således i, trots att hon har lite problem med balansen och synen.

I startfållan uppe på fjället tar hon emot en vit papperslapp. För ett otränat öga skulle symbolerna och siffrorna på lappen kunna betyda vad som helst. Men, har man som Margareta orienterat sedan 40 år tillbaka så blir avläsningen desto lättare. Hon verkar inte jaga upp sig kring ovissheten hur, var och när kontrollerna ska uppenbara sig.

Margareta Hansson ger sig iväg på etapp 4

– Det där är en sänka i alla fall, säger Margareta när hon pekar på sin kontrollkarta precis innan det är dags för henne att ge sig ut, strax ovanför Märtaexpressen på Lindvallsfjället.

– Men vad det där är det är, säger hon och pekar igen, det får jag se när jag kommer dit. Jag lär väl kolla vad jag ska ha för kontroll nu. 81 det är i alla fall kodsiffran och numret på kontrollen, fortsätter hon under tiden som vi får ta del av hennes högt uttalade tankar.

Innan hon sticker iväg fäster hon den lilla pappersbiten med kontrollsymbolerna i en plastficka som hon trär runt halsen. När startklockan visar att det är dags så ger hon sig ut på fjället som är blött efter morgonen och förmiddagens regn. När tryckloggan på den gröna Storvikströjan inte längre syns kanske hon redan nått kontrollsiffra 81.

Rutinmässigt tog hon sig givetvis även i mål. Ett par minuter innan 13-snåret.

Annons