Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magnus Grafström sprang 48 minuter fel uppe i Sälenfjällen

Magnus Grafström, tävlandes för Centrum OK, hade en jobbig dag på fjället under O-ringens tredje etapp. En felläst karta gjorde att han tappade 48 minuter vid en kontroll uppe i Sälenfjällen.

Annons

Magnus startade etapp tre av O-ringen som alla andra deltagare. Men en bit in i loppet gick något snett, väldigt snett.

– Min plan vara att springa mot en vätskekontroll på lite högre höjd på gult stråk, men jag halkade ner ett antal höjder och sen sprang jag på något som såg ut att vara en bra väg till kontrollen. Jag såg också en kontroll där, men i samband med den måste jag ha fått hjärnsläpp.

Magnus Grafström valde att löpa nedåt, istället för uppåt och där började hans uppmärksammade äventyr. Han tappade bort sig fullständigt och förlorade värdefull tid.

– Jag var irriterad över att inte hitta kontrollen jag letade efter. Sen övergick det i panik för att jag tappat bort mig. Jag fick inte ihop det, att jag kunde vara så vilse. Sen blev det bara yrsel.

Magnus Grafström visar upp kartan han använda när han sprang fel.

Trots gedigna försök att ta sig tillbaka fortsatte Magnus otursamma resa.

– Jag försökte läsa in mig på kartan, men det år svårt när inget stämmer.

Efter ett antal minuters tänkade bar det av ännu längre ner för fjället för Magnus Grafström.

– Allt blev bara fel. Till slut hamnade jag vid en sten på en mosse, där försökte jag läsa in mig, men inget tycktes stämma på kartan. Men efter en stund kom en norsk kille och hjälpte mig att hitta till rätt kontroll.

Där och då trodde Magnus att hans äventyr var över. Men än skulle han inte få känna sig trygg.

– Jag läste fel när jag sprang till vätskekontrollen efter. Jag såg en damm på kartan men jag var så trött när jag kom förbi en damm så jag orkade inte bekräfta att det var rätt damm. Så därifrån tog jag fel kompasskurs till den nedre vätskan.

Efter en stunds osäkerhet och virrig rutt nådde han till slut en kontrollpunkt vid en liten sjö.

– Där blev jag naturligtvis uppgiven. Det var ju redan en fars av det hela där jag sprang runt planlöst. Kände för att ge upp. Men efter en stund fick jag återigen hjälp så att jag förstod att jag skulle högre upp.

Magnus tog sig högre upp på fjället och kunde efter det fullföra loppet. Problemet var bara att han spenderat drygt 48 minuter på att hitta en kontroll.

– Extra bittert är det att det tog 48 minuter. Jag är ju inte någon van orienterare.

Trots hans stor misstag hade han inga tankar på att avsluta O-ringen.

– Normalt sett hade jag kanske gett upp men mitt mål var att fullfölja hela O-ringen och det ska jag försöka med. Trots alla missar som jag gjorde så är orientering en fascinerande sport.

Efter Magnus äventyr på fjällen samlades hans klubb på kvällen, för att som brukligt gå igenom dagens etapp. När hans egen etapprutt kom upp spred sig skratten i salen.

– Folk var nog inte förberedda på min spektakulära orientering, så de började skratta ganska mycket. Men det får jag bjuda på, skadeglädje är ju också en form av glädje.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Annons