Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

O-ringen 2018 får världscupstatus – då kan världseliten tvingas nobba Höga Kusten: "Jag visste inte att VM låg så nära"

På onsdagen blev det klart att O-ringen från och med Höga Kusten 2018 blir en permanent del av världscupen. Men, bara en vecka senare startar VM i Lettland vilket förbryllade landslagstruppen på pressträffen i Sälen. "Jag jublade när jag såg att det skulle vara i Höga Kusten men jag visste inte att VM låg så nära", säger svenska stjärnan Tove Alexandersson.

Annons

Internationella orienteringsförbundet har för avsikt att skapa en ny världscup från och med säsongen 2018, med tre stora deltävlingar, där O-ringen ska vara en permanent del varje år.

I år är VM i Strömstad tre veckor efter O-ringen i Sälen och många svenska landslagslöpare har valt att tacka nej med anledning av uppladdning inför VM.

Landslagets Tove Alexandersson, Stora Tuna, och Jonas Leandersson, Södertälje-Nykvarn, tillsammans med Jan Näslund, marknadsansvarig för O-ringen i Höga Kusten 2018.

Södertälje-Nykvarns Jonas Leandersson är en av de som tackat nej.

– Jag ser ett problem med en världscup så nära ett VM. Jag tackade ju nej till O-ringen nu och det är tre veckor till VM. Att springa en hel O-ringen veckan innan ett VM är för tufft. Det vore bättre om VM går före O-ringen, för alla, säger Jonas Leandersson.

Målsättningen är att hela O-ringen ska få världscupstatus på sikt, men när det gäller 2018 är det ännu inte spikat hur exakt programmet blir med anledning av VM-programmet i Lettland.

Ett förslag om en sprint, en medeldistans och en långdistans kan vara okej menar Jonas Leandersson.

– Redan nu är det många löpare som har väldigt mycket tävlingar. Jag själv får sålla bort mycket så jag får ett bra program som fungerar för att ligga på topp. Risken är att det blir för mycket tävlingar. Men, man ska inte heller grusa idéerna innan det har bearbetats. Men det är bra att man ska tänka igenom det, säger Jonas Leandersson.

Stora Tunas Tove Alexandersson springer O-ringen i Sälen och har en klar ledning inför de avslutande etapperna.

Hon ska också springa VM i Strömstad.

– När jag fick höra att O-ringen skulle gå vid Höga Kusten blev jag jätteglad. Jag älskar terrängen där. Men jag visste inte att VM gick så tätt. Jag tror inte att det blir världscup hela veckan om VM är så nära, det kanske blir max två tävlingar. Det är synd VM ligger så nära, säger Tove Alexandersson.

Representanterna för O-ringen 2018 i Ångermanland är förstås medveten om röran.

– Vi kommer att arbeta tillsammans med internationella förbundet och O-ringen AB för att göra det attraktivt och passar VM-planeringen. Vår ambition är att få så många som möjligt från världseliten till oss, säger Clas Engström, generalsekreterare, Höga Kusten 2018.

Tror du själv på att hela O-ringen 2018 har världscupstatus?

– Nej, jag tror inte det är det mest eleganta upplägget. Gissningsvis så blir det en viss anpassning eftersom det är så nära ett mästerskap.

Att O-ringen får en permanent världscupstatus från 2018 och att tävlingarna går i Höga Kusten väcker även känslor hos den svenska eliten. Flera av landslagslöparna älskar terrängen längs kusten.

– Vi vet sedan många år tillbaka att vi har något som få andra områden kan erbjuda. Thierry Gueorgiou har uttryckt samma sak som Tove. Han ser fram emot att komma till oss 2018, säger Jan Näslund, marknadsansvarig för O-ringen 2018.

Arbetet inför O-ringen 2018 fortgår för fullt. Kartritningen är igång och det ser bra ut, enligt generalsekreteraren Clas Engström.

– Intresset vid vår monter här i Sälen verkar visa att det finns ett stort sug efter terrängen. Det känns som ett positivt läge ändå, vi tror att det kan bli allt mellan 16-17 000 till 22-23 00 löpare om två år, säger Clas Engström.

MER FRÅN O-RINGEN:

Guldmedaljörskan från Sotji på plats – avstod långdistansen

Inför de avslutande etapperna: "Undervegetationen suger musten ur vem som helst"

Från asylboende till funktionärer under O-ringen – "Har bara hört positiva saker"

Längdstjärnan springer genom O-ringen leendes – "Jag är inte helt värdelös i alla fall"

Annons