Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dramatisk slutomgång i herrfemman – sex lag inblandade i strider om upp- och nedflyttning

Avgörandet i årets herrfemma är enormt raffinerat. Sex av nio lag är med och slåss och har chans att kliva upp i division 4 eller risk att ramla ur serien inför lördagens sista omgång. Och i två matcher möts fyra av lagen som är inblandade kring de båda strecken.

Annons

När man börjar kolla läget inför slutomgången så anar man att en skarp regissör haft ett finger med i spelet. Att in i det sista ha så många lag med något att spela för känns ovanligt – och riktigt roligt.

Grunderna för dramat har lagts sedan serierna ovanför och under redan spelats färdigt. Där står det klart att Strömsund blir enda lag som flyttas ner från fyran och att två lag, ettan Dvärsätt samt tvåan Bräcke, får ta klivet upp från sexan.

Sedan hänger det på hur det går för Tandsbyn i kvalet upp till trean om det blir ett eller två lag som flyttas upp respektive ner från division 5.

Där är läget så här:

Om Tandsbyn vinner division 3-kvalet och går upp – då får både ettan och tvåan i division 5 ta klivet upp till fyran samtidigt som endast ett lag åker ur femman.

Om Tandsbyn inte tar kvalsegern och blir kvar i fyran – då är det endast seriesegraren i femman som går upp och två lag åker ur ner till division 6.

De lag som ligger i riskzonen får alltså tre veckors spännande väntan på exakt utgång efter helgens dramatik. Men det gäller att spela sig så säker det bara går i lördagens sista omgång först.

Läs även: Tandsbyn laddar för historiskt kval: "Hoppas vi kan locka lite extra folk från byn"

När det gäller nedflyttning till sexan är ett lag redan klart. Hammerdal kastade nämligen in handduken och tog klivet ner redan innan årets säsong, och räknas därför som sistalag som redan ha degraderats.

Men kampen om att undvika sistaplatsen bland de lag som är kvar, och därmed riskera att bli det andralag som åker ur om Tandsbyn inte vinner kvalet, är stenhård.

Här är läget i bottenkampen inför sista matcherna lördag 13.00:

Sveg/Hede ligger bäst till som trea från slutet med 9 poäng och minus 42 i målskillnad, sedan Kamelerna med 8 poäng och minus 25 medan Offerdal 2 ligger sist med 6 poäng och minus 32.

Kamelerna möter i sista matchen Ragunda hemma medan de andra två inblandade lagen möts – Offerdal 2 tar emot Sveg/Hede på Offerdalshägna.

Kamelerna kan med sin bättre målskillnad alltså spela sig upp på säker mark själv om de klarar minst oavgjort mot Ragunda, men hänger löst om de förlorar.

Samma läge för Sveg/Hede. För enda chansen för Offerdal 2 att passera härjedalingarna är genom seger på lördag, men då är å andra sidan Offerdal garanterat förbi Sveg/Hede genom bättre målskillnad.

Drama som sagt. Å minst lika raffinerat är det i striden om serieseger och andraplats, som också kan betyda uppflyttning om Tandsbyn går upp i trean alltså. Även där är tre lag med och har chansen.

Här är läget i toppstriden inför lördagen:

Alsen 2 leder serien med 39 poäng och 27 plusmål, tvåa är Järpen på 36 poäng men hela plus 37 i målskillnad, och sedan skuggar Fåker som trea med 35 poäng och 27 i målskillnad.

Här har Alsen 2 redan spelat klart och står alltså kvar på sin poängskörd, medan de två andra lagen möts – Järpen tar emot Fåker hemma på Röjsmons IP 13.00 på lördag.

Där kan alltså Järpen genom seger mot Fåker ta hem serien och snuva Alsen 2 på serieseger och den säkra uppflyttningsplatsen, genom sin bättre målskillnad. Men med alla andra resultat blir Alsen 2 etta och får följa efter klubbens A-lag, som ju går upp i trean, med att ta kliv uppåt.

Med oavgjort säkrar dock Järpen andraplatsen och kan få spela division 4, om Tandsbyn klarar kvalet. Vinner Fåker däremot mot Järpen så är det laget som blir tvåa och får hålla tummarna för Tandsbyn närmaste veckorna.

De enda tre lag i serien som vi inför sista omgången att de är kvar i femman även nästa år är Ope 2, Frösö 2 och Ragunda.

Här är aktuell tabell, resultat samt spelprogram i division 5 J/H

(OBS! Att strecken i tabellen inte är definitiva, som det framgår av texten ovan, och därmed lite missvisande)

Annons