Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flygläget i Jämtland – sex inställda resor

Strejken fortsätter och det påverkar även de jämtländska resenärerna. På Frösön har sex av dagens resor blivit inställda.

Annons

SAS-piloterna fortsätter sin strejk, under söndagen har sammanlagt 50 000 resenärer drabbats. Totalt är 220 flygavgångar inställda under söndagen.

SAS meddelar i ett pressmeddelande att deras avgångar med svenska piloter som var planerade under söndagen är inställda. Däremot påverkas inte partnerbolag, eller avgångar med SAS där piloterna är från Danmark eller Norge.

SAS pilotstrejk drabbar många resenärer, Marie Eriksson från Åkeräng.

Redan i fredags drabbades 4 000 passagerare av inställda flyg, under lördagen ytterligare 20 000 och i dag hela 26 000. Men det finns ännu ingen färdig beräkning av vad strejken kostar flygbolaget varje dag.

– I nuläget har vi ingen exakt summa. Självklart är det otroligt kostsamt när det är så många flygningar som är inställda, säger SAS presschef Fredrik Henriksson.

Ulf Dahlin är pressansvarig för Swedavia, det bolag som har flygplatsen på Frösön.

– Det är ganska rörigt nu, vi rekommenderar alla resenärer att ta kontakt med sitt flygbolag, säger Dahlin.

Han avråder från att åka ut till flygplatsen och chansa, det är bättre att informera sig via något av flygbolagens kundtjänst till att börja med.

Vad gäller de resenärer som kan ha strandats på någon av deras flygplatser finns det inte mycket som Swedavia kan göra.

– Vi är där och informerar, men det är flygbolagens resenärer, säger Dahlin.

På söndagen var parterna tillbaka vid förhandlingsbordet, men ännu finns inget svar på när konflikten mellan SAS-piloterna och arbetsgivarna kan få en lösning. Under söndagen är 220 flygavgångar inställda och hittills har 50 000 resenärer drabbats.

– Vi har vårt fulla fokus på att få en lösning på konflikten, säger Rickard Gustafsson, vd och koncernchef på SAS, till TT.Medlarna kallade parterna till nya överläggningar i morse. Det har inte presenterats något nytt bud ännu. Parterna sitter i förhandlingar sedan klockan nio.– Nu pratar vi med varandra och det är positivt, säger Mattias Dahl, vd för arbetsgivarorganisationen Svenska flygbranschen.– Jag tycker att det är viktigt att båda parterna nu tar sitt ansvar för att få ett slut på den här situationen. Att vi bara i dag har 26 000 resenärer som inte kommer iväg på sina resor bygger inte förtroende, säger Rickard Gustafsson på SAS.

Så här såg flyläget ut på Åre Östersund Airport strax efter klockan 12 på söndagen.

Avgångar:

11.05 till Bromma – beräknas avgå 12.25.

12.00 till Arlanda – avgår som planerat.

14.10 till Bromma – beräknas avgå 15.15.

16.25 till Arlanda – INSTÄLLD.

17.30 till Bromma – avgår som planerat.

20.25 till Arlanda – INSTÄLLD.

21.45 till Rhodos – avgår som planerat.

21.50 till Antalya – avgår som planerat.

Läs mer: Strejkdrabbade resenärer bussas från Frösön

Ankomster:

13.50 från Bromma – beräknas vara försenad.

16.00 från Arlanda – INSTÄLLD.

10.05 från Bromma – ankommer som planerat.

20.00 från Arlanda – INSTÄLLD.

20.10 från Bromma – ankommer som planerat.

20.55 från Rhodos – ankommer som planerat.

21.05 från Antalya – ankommer som planerat.

21.50 från Arlanda – INSTÄLLD.

23.20 från Arlanda – INSTÄLLD.

Enligt den information som finns på SAS och Swedavias hemsidor i skrivande stund kommer måndagens flygningar att gå som planerat.

Det kan dock vara bra att hålla koll löpande om du ska ut och flyga i morgon för även söndagens flygningar, som nu har blivit inställda, stod som att de skulle gå som planerat när vi följde läget under lördagen.

Läget för måndagens avgångar och ankomster kan alltså komma att ändras.

UPPDATERING 19.00

Vid 19-tiden på söndagen pågick fortfarande samtal mellan pilotfacket och arbetsgivaren, men ännu finns inget svar på när konflikten kan få en lösning.– Vi har ingen ny information, säger Fredrik Henriksson, presschef på SAS Sverige.Om pilotstrejken på SAS fortsätter på måndag så kommer 230 flyg att ställas in och 27 000 resenärer att drabbas.– Men det är absolut ingenting som är bestämt. Vi återkommer om så blir fallet, säger Fredrik Henriksson.

Fakta: Så skyddas resenärer vid strejken

Den som drabbas när flyget ställts in på grund av strejk kan kräva flygbolaget på återbetalning av biljetten eller ersättning för hotellövernattning.

Flygpassagerares rättigheter regleras av en EU-förordning. När strejk är orsaken till att flyget inte går enligt tidtabellen gäller samma regler som för inställda och försenade flyg.Den drabbade har framför allt rätt till ombokning eller återbetalning av biljetten. Om passageraren inte väljer återbetalning så är flygbolaget skyldigt att ersätta kostnader för mat och hotell. Även andra utlägg kan omfattas av rätt till kompensation.Vid extraordinära omständigheter kan flygbolaget helt eller delvis befrias från ansvar.SAS har gått ut med att resenärer i detta fall har rätt till återbetalning, ombokning och ersättning för utlägg för exempelvis hotellövernattning och måltider. Detaljer om reglerna för återbetalning finns på SAS hemsida.

Källa: Konsumentverket, Hallå konsument, SAS/TT

Annons