Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon ska få amerikaner att adoptera renar – till stöd för den samiska befolkningen

/
  • – Om allt går väl så kommer vi kunna tillföra det samiska samhället och kulturen en hel del. Fråga mig om tio år, så får vi se, säger ViviAnn Labba Klemensson

Adoptera en ren eller varför inte en hel hjord. ViviAnn Labba Klemensson har startat stiftelsen adoptareindeer.org.
– Rent personligt så är det här mitt livsprojekt som jag uppfyller genom att starta och driva stiftelsen, säger ViviAnn Labba Klemensson.

Annons

Syftet med stiftelsen är att stödja den samiska befolkningen, främst barn och ungdomar och via olika aktiviteter stärka deras kunskaper om den samiska kulturen och språket.

Tanken är att man ska kunna göra en symbolisk adoption av en ren och donationen är tänkt att gå till olika aktiviteter inom den samiska kulturen.

ViviAnn har sedan barnsben velat hjälpa människor men då var tanken att hjälpa barn i Afrika. Som vuxen insåg hon att hon inte behövde titta så långt, behovet fanns redan på hemmaplan.

– Behovet att göra verklighet av idén kom i samband med min graviditet och barnafödsel. Då såg jag vad mycket som finns på svenska men inte på samiska, säger ViviAnn Labba Klemensson

Stiftelsen riktar sig först och främst till USA där det enligt ViviAnn är en helt annan lagstiftning och kultur som gör det enklare att donera.

Strax innan jul satte hon i gång och hon har redan mottagit flertal donationer.

– Intresset har varit stort från USA och en del från Sverige också och donationer har inkommit. Men det är ett långsiktigt arbete att skapa relationer med stora givare i ex. USA och i andra länder, säger ViviAnn Labba Klemensson.

Missa inte LT:s nya app för Iphone och Android:

Klicka här för att ladda hem för Iphone

Klicka här för att ladda hem för Android

Annons