Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftigt höjda elnätspriser i Jämtlands län – Härjeåns dyrast men Jämtkraft höjde mest

/
  • Elnätsavgifterna i Jämtlands län har ökat kraftigt de senaste fem åren trots att inflationen under samma period bara har varit några få procent.
  • Jämtkraft elnät är det bolag som ökat nätavgiften allra mest. En typisk villakund har fått se avgiften gå upp med hela 32 procent mellan 2010 och 2015.

Hushållen i Jämtlands län har de senaste åren fått kraftigt höjda elnätsavgifter. Härjeåns kunder betalar i dag nät högst elnätsavgift i landet medan Jämtkrafts kunder får betala en elnätsavgift som gått upp med 32 procent högre på bara fem år.

Annons

De fyra dominerande elnätsbolagen i länets kommuner har sedan 2010 höjt sina avgifter med mellan 12 och 32 procent. Det visar statistik från Energimarknadsinspektionen som Villaägarnas riksförbund har sammanställt.

Villaägarna har i sin jämförelse utgått från ett typiskt hushåll med en årlig elförbrukning på 20 000 kilowattimmar och en huvudsäkring på 20 ampere.

Jämtkraft elnät har höjt avgifterna allra mest i länet. Bolagets kunder har fått se sina avgifter öka med hela 32 procent de senaste fem åren. Inflationen under samma period har varit 3,3 procent. Jämtkrafts elnätskunder finns främst i kommunerna Krokom, Åre och Östersund.

Läs även: Jämtkraft höjer priset

Men även om avgifterna har ökat mest i procent är Jämtkraft elnät inte det bolag som är dyrast. Både Eon elnät och Härjeåns nät hade högre avgifter i kronor räknat under 2015. Härjeåns nät, som levererar el till ett stort antal kunder i kommunerna Härjedalen och Bräcke, tog under förra året ut en avgift på totalt 10 936 kronor för det typiska hushållet. Det innebär att Härjeåns kunder har den näst högsta elnätsavgiften i hela landet enligt den sammanställning som Villaägarnas riksförbund har gjort.

Av elnätsbolagen i Jämtlands län är Eon elnät det bolag där avgiften har höjts minst. De senaste fem åren har Eon elnät höjt den årliga avgiften med drygt 1 000 kronor för typhushållet, en ökning med 12 procent vilket är blygsamt jämfört med de andra stora bolagen. Samtidigt var Eon under 2015 ändå näst dyrast i länet med en årsavgift på 9 310 kronor.

Läs även: Här har det varit flest avbrott

Det fjärde stora elnätsbolaget i länet är BTEA, Bergs tingslags elektriska AB. Bolaget är den dominerande leverantören av el i Bergs kommun och hade 2015 den lägsta årliga avgiften bland länets fyra stora elnätsbolag, 7 536 kronor.

Skillnaderna mellan de olika elnätsbolagens avgifter innebär att elkunderna i Bräcke och Härjedalen får betala 45 procent mer än kunderna i Bergs kommun.

Samtidigt har bolaget de senaste åren höjt elnätsavgiften markant. Typhushållet inom BTEA:s område fick under 2015 betala i en årsavgift som var 26 procent högre än den var för fem år sedan.

Läs även: Villaägarnas utredning

Har du något att säga när det gäller elnätsavgifterna? Vill du skriva en insändare eller debattartikel i ämnet så klicka här och skicka in direkt till oss på LT! Glöm inte att referera till vilket ämne det är du har åsikter om.

Så mycket ökade avgiften i din kommun

Kommun Elnätsavgift 2015 Höjning på 5 år Elnätsbolag

Bräcke 10 936 kronor 25% Härjeåns nät

Härjedalen 10 936 kronor 25% Härjeåns nät

Ragunda 9 310 kronor 12% Eon elnät

Strömsund 9 310 kronor 12% Eon elnät

Krokom 8 253 kronor 32% Jämtkraft elnät

Östersund 8 253 kronor 32% Jämtkraft elnät

Åre 8 253 kronor 32% Jämtkraft elnät

Berg 7 536 kronor 26% BTEA

Annons