Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länets unga super allt mindre

/

Länets unga super allt mindre, enligt en färsk undersökning som Region JH har gjort.

Annons

Var tredje år sker en mätning av skolelevers drog- och alkoholvanor genom att elever i 9:an och andra årskursen på gymnasiet får svara på en enkät. Undersökningen har de senaste åren visat att alkoholdrickandet minskar bland dem.

Bland niondeklassarna i länet uppgav 52 procent att de någon gång druckit alkohol, det är en minskning med tio procentenheter sedan förra mätningen år 2012. Bland gymnasieeleverna uppgav 81 procent att de testat alkohol, vilket är en minskning med fem procentenheter.

Även andelen elever som dricker alkohol mer regelbundet har minskat.

I undersökningen frågar man också om någon har debuterat med alkohol, tobak eller droger i tidig ålder, 13 år eller yngre. Glädjande visar statistiken att allt färre uppger att de debuterat så tidigt.

Även rökningen har minskat sedan förra mätningen och det är främst killarna som står för den minskningen. Snusningen är dock oförändrad bland niondeklassare men bland gymnasieeleverna har användandet minskat sedan 2012.

Även andelen niondeklassare som någon gång har testat narkotika har minskat. Däremot är läget oförändrat bland eleverna i gymnasiet. Det har dock skett en liten minskning av andelen som uppger att de har testat nätdroger både bland niondeklassare och bland gymnasieeleverna.

Enligt undersökningen uppger var tionde elev i årskurs 9 och var femte elev i andra året på gymnasiet få tag på hasch/marijuana inom 24 timmar. Resultatet gör att regionen anser att det är viktigt med fortsatt förebyggande arbete att sprida kunskap om riskerna med droganvändande.

Har du något att säga? Vill du skriva en insändare eller debattartikel i ämnet så klicka här och skicka in direkt till oss på LT!

Missa inte LT:s nya app för Iphone och Android:

Klicka här för att ladda hem för Iphone

Klicka här för att ladda hem för Android

Missa inte TH:s nyhetsapp för Iphone och Android:

Klicka här för att ladda hem TH för Iphone

Klicka här för att ladda hem TH för Android

Annons