Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsveterinären: "Tänk efter innan du tar hit hundar från södra Europa"

/

Länsstyrelsen utredde nyligen ett fall där en importerad hund drabbats av en anmälningspliktig sjukdom.
Nu uppmanar länsveterinären: Ta inte hem utländska hundar.

Annons

I oktober tog Länsstyrelsens länsveterinär Johan Olsson emot ett fall där en hund i länet drabbats av den dödliga sjukdomen leishmanios. Det är en anmälningspliktig sjukdom som är vanlig i bland annat Spanien. Sjukdomen sprids via en mygga som inte finns i norra Europa.

I det här fallet var det en hund som var lagligt införd i landet via en adoptionsfirma, men Johan Olsson uppmanar ändå till försiktighet vid import av utländska hundar.

– Även när det är lagligt finns det risker med att importera hundar. Man ska inte köpa hund om man inte har kontroll på hundens ursprung, säger Johan Olsson.

leishmanios har liten smittorisk, men för hundar som drabbas kan det leda till döden.

– Det är en sjukdom som hunden kan bära på i flera år innan den visar symptom, så om du importerar en hund kan den verka frisk vid besiktningen och senare bli sjuk, säger Johan Olsson.

När länsveterinären upptäcker en sådan här anmälningspliktig sjukdom tar de kontakt med smittskyddsläkare som bedömer om det behövs sättas in några större åtgärder. Men den här gången gick det bra.

– Det kan vara en rad andra sjukdomar som kommer med hunden. Det är ett helt annat sjukdomsspektra i länder som Spanien och Grekland i södra Europa. Man bör tänka efter både en och tre gånger när man tar in hundar i landet, säger han.

Johan Olsson råder människor som bryr sig om hundar att i stället ge hjälpen på plats.

– Vill man hjälpa utsatta hundar är det bättre att hjälpa till på plats än att ta hit dem, med tanke på smittskyddsaspekten. Och köper man en smugglad hund så stödjer man den verksamheten – och då kan den verksamheten tyvärr fortgå, säger han.

Annons