Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Listan: Fyra kommuner i länet ökade sin befolkning – fyra kommuner backade

/

Åre, Östersund, Krokom och Härjedalen växer i befolkningsantal. Men länets övriga kommuner backar.

Annons

Statistiska centralbyrån, SCB, presenterade på måndagen färska siffror över landets invånare. Sammantaget växer hela landet med 103 000 personer vilket till stor del beror på den stora flyktingkrisen.

Folkmängden ökade i åtta av tio kommuner i landet. Men i Jämtlands län ser det lite annorlunda ut. Där växer fyra kommuner, medan fyra backar.

* Åre kommun växer med 122 personer sedan räkningen för ett år sedan.

* Östersund växer med 571 personer.

* Krokom växer med 137 personer.

* Härjedalen växer med 38 personer.

* Ragunda tappar 53 invånare.

* Bräcke tappar 8 invånare.

* Strömsund tappar 161 invånare.

* Bergs kommun tappar 35 invånare.

Susanne Hansson, (S) kommunalråd i Strömsund, förklarar att det inte är utflyttningen som är problemet för kommunen. Det är i stället demografin som ställer till det, det vill säga: det bor fler äldre i kommunen än unga.

– Vi har fler som dör än som föds helt enkelt, säger Susanne Hansson.

Men kommunen fortsätter jobba på för fullt för att skapa bättre förutsättningar för att attrahera nya invånare. De fortsätter bland annat att delta på en årlig inflyttarmässa i Holland för att locka trångbodda holländare till kommunen.

– Sen gäller det att tillhandahålla bra förutsättningar med jobb, skola och fritidssysselsättningar samt att erbjuda en bra infrastruktur i form av exempelvis bredband och där är vi på gång nu med en satsning, säger hon.

Strömsunds kommun har det senaste året växt med en stor del asylsökande till följd av flyktingkrisen. Dessa syns dock inte i SCB:s invånarstatistik.

– Vi har 650 asylsökande i kommunen nu, så vi är egentligen fler. Men man räknas inte som invånare förrän man har fått en kommunplacering och nu är handläggningstiderna hos Migrationsverket upp till två år, säger Susanne Hansson.

Medan Strömsund tappar rejält så tillhör Åre kommun en av de växande kommunerna och de glädjer sig åt sin befolkningsökning på 122 personer.

Kommunen noterar i ett pressmeddelande att ökningen har pågått sedan kommunen och näringslivet gemensamt började satsa på alpina VM 2007.

Sedan 2001 har befolkningen ökat med över 1000 personer, skriver de. Nu hoppas de att trenden ska fortsätta i och med att ytterligare ett alpint VM ska hållas i Åre 2019.

Annons