Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Max nekades att lämna blod – skrev ett öppet brev och hyllas på Facebook

Blodcentralen sa nej till Max Hällströms blod eftersom han har pojkvän och inte vill avstå sex. På Facebook kritiserar han regelverket och nu gillas och delas inlägget i en rasande fart.

Annons

Sedan 2010 får män som har sex med män bara lämna blod om det har gått mer än ett år sedan det senaste "risktillfället" som Socialstyrelsen uttrycker det. Men den regeln är extremt kränkande, tycker Max Hällström från Mörsil.

– Det är baserat på fördomar som gäller både om och hur homosexuella män har sex. Vi tillskrivs som översexuella och ansvarslösa, säger han.

I brevet skriver han så här:

"Det finns alltså statistik på att "män som har sex med män" i större utsträckning drabbas av HIV än andra. Ja. Sant. Men det är fortfarande inte skäl nog till sådana extremt diskriminerande åtgärder. Jag vill kunna vara trovärdig oavsett vad statistiken säger."

För ett några år sedan lämnade Max Hällström blod på Storsjötappen i Östersund men i våras när han besökte Blodcentralen i Stockholm fick han inte göra det.

–Jag ville göra en god gärning och så säger de att jag utgör ett hot. Jag har gett blod tidigare och därför blev jag så extremt chockad . Jag har kämpat så hårt för att acceptera mig själv som jag är.

I onsdags postade Max Hällström inlägget som skrevs i form av ett öppet brev till Socialstyrelsen, Storsjötappen och Blodcentralen. På ett dygn har det delats mer än 1000 gånger,

–Jag satt och skrev av mig och innan jag skulle publicera det så tänkte jag att det kanske var lite väl personligt. När jag vaknade på morgonen hade det exploderat.

Inlägget har dessutom fått en mängd kommentarer och i princip alla är positiva, berättar han.

– Det som har förvånat mig är den breda skaran som har delat det. Det är folk i alla åldrar och kön. Sjukvårdspersonal skriver kommentarer om att det är absurt och det bekräftar det som jag tänker.

Nu hoppas Max Hällströms på en förändring av reglerna.

– Jag vill att Socialstyrelsens värdegrund ändras i strukturen.

Han är glad att debatten har tagit fart men han vill inte att det ska få negativa konsekvenser för de patienter som är i behov av blod.

– Vissa har skrivit att de vill göra en bojkott och inte ska lämna blod på grund av den här unkna regeln. Det ställer jag mig inte alls bakom för det är tvärtemot vad jag vill åstadkomma.

Annons