Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snåriga regler för fyrhjulingar – "Jag hoppas att vi ska kunna få ner antalet olyckor"

För att köra fyrhjuling krävs alltid någon form av körkort eller förarbevis. Eftersom fordonet finns i olika fordonstyper skiljer sig kraven åt ganska mycket. Gemensamt för alla är att det krävs en trafikförsäkring för att få användas i trafik.

Annons

Enligt arbetsmiljölagen krävs det att om fordonet används i yrkesutövning ska föraren ha god utbildning för att framföra terränghjuling i sitt arbete.

– Lagen kom för ett par år sedan. Få känner till att när en fyrhjuling används i yrkesmässig trafik måste man ha ett förarbevis för fordonet. Precis som att man måste ha ett körkort för sin motorsåg i dag vid yrkesverksam utövning, säger Thomas Wärdell.

Seema Wärdel har åkt skoter och fyrhjuling sedan barnsben. Hon ser fram emot att kunna ge jämtlänningarna nya kunskaper.

Thomas Wärdell som är fjällsäkerhetsrådets ambassadör i länet är en av de första som blir examinerad som utbildare för yrkesförare. Hans fru Seema är den som ser till att det teoretiska provet som kursdeltagarna gör blir rätt.

– Jag tycker det är jätteroligt att vi kan få bidra med detta här i Jämtland, säger Seema Wärdell.

Seema Wärdell

Kursen består av 16 timmar praktiska övningar och fyra timmar i skolbänken. De praktiska övningarna är inte så enkla som man kanske skulle kunna tro trots man kört fyrhjuling i flera år.

På ägorna utanför huset i Ås som tillhör Thomas och Seema har man byggt ett speciellt körområde för detta. Här kan man bedriva kurser för snöskotrar och fyrhjulingar i besvärlig terräng.

– Många av de tippningsolyckor med dödlig utgång har förmodligen kunna undvikas om man vetat om grunderna i körning med fyrhjulingar och snöskoterkörning. Jag hoppas att vi ska kunna få ner antalet olyckor på den här typen av fordon med rätt utbildning i framtiden, säger Thomas.

Annons