Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor ökning av inbrott i år

/

Inbrottsvågen i länet är stor och antalet inbrott, och försök till inbrott i villor har nästan tredubblats under början av 2015 jämfört med förra året.

Annons

– Vi har satt in stora resurser för att försöka motverka det här, säger Michel Lundberg, förundersökningsledare på Polisen.

Från den 1 januari till den 10 mars i år har det polisanmälts 31 villainbrott och försök till inbrott i länet, och jämfört med 12, under samma period 2014, men det är inte bara villainbrotten som ökat.

Under början av året har även inbrotten i bilar ökat dramatiskt i Östersund. Från den 1 januari till den 5 mars har 34 stölder från bilar anmälts till polisen, jämfört med 13 under samma tidsperiod under 2014. Körfältet har drabbats extra hårt av bilstölderna, som till största del handlat om stulna extraljus, verktyg och bilstereos.

Även stölder hos företag efter inbrott har ökat under början av året. Under perioden 1 januari till 10 mars gjordes 128 polisanmälningar, jämfört med 111 under samma period 2014.

Villainbrott upptäcks sällan under inbrottet, och det är något som ställer till det för polisens utredningar eftersom de sällan får några konkreta tips att arbeta utifrån.

– Eftersom vi alltid är andre man på plats, när inbrotten redan har skett, är vi extremt beroende av konkreta iakttagelser av vad folk har sett, som hela registreringsnummer på bilar till exempel och bra signalement på hur personer har sett ut, säger förundersökningsledaren Michael Lundberg på Polisen.

För att undvika inbrott menar han att det är viktigt att ha larm som kan uppmärksamma om någon okänd människa är på deras gård, eller om någon håller på att göra inbrott där och larma polisen.

– Rörelsedetektorer med starka ljus som tänds när någon är på gården, eller höga ljudsignaler som alarmerar grannarna är bra, säger han.

Annons