Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östersunds FK möter Gif Sundsvall - på Svegs IP

/
  • Göthe Hammarström på Svegs IK:s kansli har fixat allsvensk fotboll till Svegs IP. Klart han är nöjd.

Jo det stämmer, till sommaren blir det allsvensk fotboll i Härjedalen då ÖFK möter Giffarna i en vänskapsmatch på Svegs IP.
– Det känns fantastiskt fint, säger Göthe Hammarström på Svegs IK:s kansli som ordnat det hela.

Annons

Avspark är lördagen den andra juli klockan tre på eftermiddagen. Nyblivna allsvenska laget Östersunds FK tar sig an GIF Sundsvall i en vänskapsmatch, som är ett led i att uppmärksamma att Svegs IK fyller 110 år som förening nästa år. Förhoppningsvis ska också den nya läktaren stå färdig och invigas i samband med matchen.

– Det gäller att ha kontakter överallt, och det har jag, säger Göthe Hammarström som har styrt ihop matchen den senaste veckan.

Idén har funnits ett tag och tankarna tog fart när det stod klart att Östersund tog klivet upp i fotbollens finserie och att Norrland nu har tre allsvenska lag, ÖFK, GIF Sundsvall och Gefle IF.

– Tanken från början var att försöka få till en miniturnering med de här lagen. Sveg ligger ju perfekt till geografiskt, det är ungefär lika långt till alla tre städerna härifrån. Nu drog sig Gävle ur, de hade en annan planerad match i Finland som de måste spela. Men både ÖFK och Gif Sundsvall var väldigt på när jag tog kontakt och nu är det klart.

Det var 35 år sedan sist som ett allsvenskt lag gästade Svegs IP. Då var det Brage som mötte Svegs IK, en match som slutade 8-1 till bortalaget.

Det allsvenska mötet i sommar blir när båda lagen har speluppehåll på grund av fotbolls-EM i Frankrike och ligger bra tidsmässigt. Svegs IK arrangerar och står för domarkostnader och allting runtomkring, och båda lagen bjuds också på middag på kvällen.

– Och året efter är det ju 111-års jubileum. Det stannar inte med det här. Jag har en förhoppning att vi ska kunna få hit flera topplag i framtiden, säger Göthe Hammarström

Vad betyder det för alla barn och ungdomar i föreningen tror du, att få se allsvensk fotboll på hemmaplan?

– De här spelarna är ju förebilder för barnen och det blir ett sätt att få se fotboll på hög nivå. Att titta på fotboll är också nyttigt för att bli en duktig fotbollsspelare. Att se hur de spelar, rör sig, springer i luckor och gör sig spelbara. Det kommer att bli jättefint.

Annons