Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Över 2000 bilar och nästan 500 a-traktorer kan få körförbud i maj – så kollar du om du är drabbad

Från och med 20 maj gäller det nya besiktningsregler. Det gör att över 2000 bilar och 461 A-traktorer riskerar körförbud om de inte kontrolleras i tid.

Det är bråttom. Om inte 2185 bilar och 461 a-traktorer besiktas innan maj tar slut, så får de körförbud. Sedan Transportstyrelsen senaste varnade, i mars, har bara 23 a-traktorer besiktats i länet.

- Att det bara är två veckor kvar och så många som ska in på besiktning fram till dess är oroväckande. Vi uppmanar alla att dubbelkolla vilket besiktningsdatum som gäller för just deras fordon, skriver Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Med de nya besiktningsreglerna så slutar slutsiffran i registreringsnumret att styra när din bil senast måste besiktas.

Istället så ska bilar och lastbilar som väger mindre än 3500 kilo besiktas:

• Första gången senast 36 månader efter den månad då den togs i trafik första gången.

• Andra gången senast 24 månader efter den månad då den första besiktningen utfördes.

• Därefter senast 14 månader efter den månad då dess föregående besiktning utfördes.

När det gäller a-traktorer så ska de besiktas senast 24 månader efter den månad då den senaste godkända besiktningen gjordes.

Är du osäker? Då finns det ett snabbt sätt att kolla om din bil måste besiktas. Klicka här och skriv in ditt registreringsnummer, då vet du när din bil måste besiktas.